Hunaja – luomuna vai raakana?

honeyHunajalla on tunnetusti lukuisia terveysvaikutuksia. Hunaja sairauden hoidossa ja terveyden ylläpitämisessä on tuttu keino jo kaukaa historiasta. Nykyisin ihmisen ruokavaliossa on paljon ei-luontaisia aineita ja sokereita, jotka sekoittavat elimistön optimaalista toimintakykyä.

Hunaja on erinomainen luonnontuote korvaamaan valkoinen sokeri ja pitämään huolta elimistön puolustuskyvystä. Hunajassa on runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja. Lisäksi se on antibakteerista. Kaikki hunajan hyödyt tulevat esiin niin sisäisessä kuin ulkoisessa käytössä.

Hunaja vs luomuhunaja

Usein luomuhunajaa valmistavat mehiläiset keräävät meden kukista, jotka on pääosin viljelty luomusti, mutta asian valvominen on käytännössä vaikeaa. Mehiläiset lentävät 2-3 kilometrin päähän pesästään, eikä niiden lentämistä voi tarkkaan valvoa.  Tästä syystä luomuhunajan kriteereinä pidetään sitä, kuinka kaukana tarha on isoista autoteistä ja  muista saastelähteistä (vähintään kuusi kilometriä) sekä käytetäänkö esimerkiksi pesien rakennuksessa ekologisia materiaaleja.

Talviruokinnassa luomuhunajaa tuottaville mehiläisille annetaan luomusokeria.

Tavallisen hunajan ja luomuhunajan maussa tai terveyshyödyissä ei ole merkittäviä eroja. Ostopäätös perustuukin makua tai hunajan koostumusta enemmän tarhausolosuhteisiin. Huomattavasti tärkeämpää kuin luomulaatuisen hunajan etsiminen on kotimaisen hunajan suosiminen.

Raakahunaja

Maailmalla tunnetaan termi raakahunaja, raw honey. Suomessa ja itse asiassa EU-alueella raakahunajan käsitettä ei kuitenkaan käytetä. Se ei tarkoita, että Suomessa ei olisi saatavilla raakahunajaa, vaan päinvastoin: käytännössä kaikki suomalainen hunaja on raakahunajaa!

Mitä etuja raakahunajalla on?

Raakahunajan määritelmässä hunajaa ei tuotannossa lämmitetä missään vaiheessa yli 45 lämpöasteen, jotta kaikki hunajan luontaiset entsyymit, vitamiinit ja hivenaineet säilyvät alkuperäisessä muodossaan. Suomessa hunaja valmistetaan siten, että lämpötila ei nouse yli 40 asteen, joten aivan tavallinen kotimainen hunaja on raakahunajaa.

honey2

Joskus raakahunajalla voidaan tarkoittaa kennohunajaa. Kennohunaja on hunajaa, jota ei ole lingottu eli se on kiinni kennossa. Kennohunajaa myydään paloina, mutta sen saatavuus on melko vähäistä. Kennohunajaa voi syödä sellaisenaan ja pureskellun kennon joko syödä tai pureskelun jälkeen sylkäistä pois kuten purukumin.

Hunajaa voi siis nauttia monissa muodoissa. Kokonaisvaltaista terveyttään vaalivan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että hunaja on laadukasta ja sisältää tärkeät vitamiininsa ja antibakteeriset ominaisuutensa. Käyttäjällä on tässäkin oma vastuunsa: älä kuumenna hunajaa liikaa, jotta se ei menetä arvokkaimpia lahjojaan kehollesi!

Comments are closed.