Tietoa mateteestä – Perinteikäs Yerba Mate -teejuoma

mateMate tee on yerba mate nimisestä puusta valmistettua yrttiteetä. Yerba maten latinankielinen nimi on Ilex paraguariensis ja sitä kasvaa nimensä mukaisesti Paraguayssa sekä Argentiinassa ja Boliviassa eli siis Etelä-Amerikan subtrooppisella vyöhykkeellä.

Mate tee on ollut viime vuosien aikana varsinainen hittituote. Tämä on johtunut siitä, että monet julkisuuden hahmot ovat puhuneet vahvasti mate teen puolesta. Esimerkiksi Madonna on kertonut juovansa mate teetä päivittäin mm. sen terveysvaikutusten johdosta. Mitä julkkikset edellä sitä tavallinen rahvas perässä. Amerikassa ja myös Euroopan maissa mate tee on kasvattanut suosiotaan aivan valtavasti.

Mitä nämä mate teen terveysvaikutukset sitten ovat ja mistä ne johtuvat?

Julkkikset nyt saattavat hurahtaa mihin tahansa uuteen trendituotteeseen, mutta mateteetä on juotu Etelä-Amerikassa jo useiden vuosisatojen ajan, joten on siinä pakko olla jotain erityistä. Sanotaan, että Yerba mate parantaa suorituskykyä ja kohentaa mielialaa. Tästä syystä esimerkiksi Guarani-intiaanit ovat juoneet mate teetä pitkillä vaelluksillaan. Suorituskyvyn lisäksi mate tee auttaa myös painonhallinnassa ja tehostaa rasvanpolttoa. Sillä on myös piristäviä vaikutuksia.

Sitten hieman faktaa näiden hurjien väitteiden taustaksi. 

Yerba mate sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja ja mineraaleja: mm. kaliumia, magnisiumia, natriumia ja rautaa sekä A, B, C ja E -vitamiineja. Näiden lisäksi mate sisältää myös aivan erinomaisia ksantiineja. Ksantiini on aine, jota esimerkiksi monet kasvit sisältävät. Esimerkiksi kofeiini on ksantiini.

Yerba mate sisältää ksantiineista eniten kofeiinia, mutta kofeiinin lisäksi se sisältää theobrominea ja thophyllinea. Tämä erinomainen ksantiiniyhdistelmä piristää ja parantaa suorituskykyä sekä tehostaa aineenvaihduntaa, mutta ei sisällä niitä haittavaikutuksia, joita pelkän kofeiinin nauttiminen tuottaisi.

Miltä mate tee maistuu?

Mate teen maku on yrttinen ja saattaa muistuttaa hieman vihreää teetä, mutta teen maku myös vaihtelee todella paljon valmistusprosessin mukaan. Mate teetä voikin valmistaa useilla eri tavoilla. Perinteinen tapa on valmistaa mate ns. calabash-maljaan, jossa tee haudutetaan sekä myös nautitaan. Perinteisellä tyylillä nautittu mate tee juodaan calabash-maljasta eräänlaisella pillillä, jonka nimi on bombilla.

Yerba Matea voi valmistaa perinteisen tyylin lisäksi myös vaikka teepussilla tai teepallolla hauduttamalla. Tällöin mausta tulee kuitenkin erilainen kuin calabash-maljassa hauduttamalla. Perinteisesti valmistettu yerba mate on huomattavasti voimakkaamman makuinen.

Mate teen maku saattaa muistuttaa myös kahvia, ja se onkin erinomainen vaihtoehto kahvin juonnille. Mate tee sisältää myös sen verran kofeiinia, että sitä juomalla on suhteellisen helppo korvata kahvin kulutus.

Mateteen nauttiminen

Yerba mate teejuoma nautitaan perinteisesti yhdessä ystävien tai sukulaisten kesten. Juoma valmistetaan calabash-maljaan, joka sitten kiertää juojalta toiselle. Tilaisuus on useimmiten hyvin harras ja sillä on tärkeä yhteisöllisyyttä kasvattava rooli varsinkin Etelä-Amerikassa. Tilaisuuden kulkua ohjailee henkilö, jota kutsutaan nimellä cebador. Cebador valmistaa matejuoman ja siirtää calabash-maljaa juojalta toiselle. Cebador pitää myös huolen siitä, että matea on riittävästi ja se on juuri halutun makuista. Valmistustapoja on useita erilaisia ja monet niistä ovat hyvin pitkällevietyjä ja vaativat cebadorilta todella paljon osaamista.

Holisti suosittelee:

FOODIN – YERBA MATE-TEE, LUOMU, 100G
Pieni 100 gramman pakkaus sopii erinomaisesti yerba mateen tutustumiseen tai vaikka lahjaksi. Tilaa Luomutalli.fistä

Yerba mate tarvikkeita ja teelaatuja on tarjolla myös seuraavissa verkkokaupoissa. Tutustu!

Bello teekauppa


siirry kauppaan

Bello.fi on vihreän teen ja varsinkin matcha-teen erikoisliike, jonka tavoitteena on levittää jauhetun vihreän teen eli matchan ilosanomaa.

Bello.fi verkkokaupasta voit tilata monet erilaiset teet, yrttiteet, erikoiskahvit, makeiset ja paljon muuta.

Ilmainen toimitus yli 49 €:n tilauksille.
Chaya teekauppa

siirry kauppaan
Teekauppa Chaya tarjoaa yli 250 teen ja haudukkeen valikoiman kaikille teen ystäville. Chaya verkkokaupasta voit hankkia myös teetarvikkeita.

Voit käydä myös maistamassa Chayan tuotteita heidän Helsingin myymälässään Kluuvin kauppakeskuksessa.

Ilmainen toimitus yli 30 €:n tilauksille.
Chaya teekauppa

siirry kauppaan
Teekauppa.fi tarjoaa valtavan valikoiman eri teelaatuja sekä teen valmistukseen tarkoitettuja välineitä.

Teekauppa.fi tarjoaa sivustollaan myös suuren määrän mielenkiintoista tietoa teestä ja teen juonnista.

Ilmainen toimitus yli 30 €:n tilauksille.

Lähteet: 

Wikipedia.org

Bello.fi

Comments are closed.