Kaakao – yhdestä pavusta on moneksi

Kaakao on suklaan raaka-aine. Kaakaota käytetään kuitenkin paljon muuhunkin kuin suklaan valmistamiseen. Kaakaopapu on raaka-aine, josta valmistetaan niin kaakaojauhe kuin kaakaovoi.

Yksinkertaistaen kaakao tuotetaan seuraavasti: kaakaopavut kerätään ja fermentoidaan eli annetaan muutaman päivän olla auringossa. Kun pavut jauhetaan, niistä saadaan kaakaomassa. Massasta erotettu rasva on kaakaovoita ja jäljellejäävä kuiva massa on kaakaojauhetta.

Raakakaakao on herkullisten smoothieiden ja kuuman suklaajuoman salaisuus

Suuri osa meillä kaupoissa myytävästä suklaasta sisältää kaakaota varsin vähän. Sitäkin enemmän suklaassa tapaa olla sokeria ja lisäaineita sekä aromeja. Raakakaakao itsessään on erittäin terveellinen tuote. Se on ravintoarvoltaan huikea ja sisältää jopa 1200 aktiivista ainesosaa. Kaakaossa on valtava määrä antioksidantteja ja siitä saa runsaasti kuituja.

Raakakaakaojauhe on kylmäprosessoitua kaakaopapua, joka on jauhettu hienoksi. Sen säilyvyys on erinomainen, koska jauheesta on erotettu kaakaovoi eli kaakaopavun rasva.

Luomulaatuinen raakakaakao on kätevä niin kaakaojuoman valmistuksessa kuin kaikessa leivonnassakin. Raakakaakaota voi myös lisätä pirtelöihin tuomaan suklaista makua – kokeile vaikkapa yhdistää raakakaakaon ja banaanin maut pirtelössä!

Klassinen kaakao syntyy, kun kiehautat kattilassa maitoa (voit valita kookosmaidon, kauramaidon, lehmänmaidon tai mitä vain haluat käyttää) ja lisäät siihen raakakaakaojauhetta sekä ceyloninkanelia. Makeuta suklainen ja ravinteikas kaakao laadukkaalla hunajalla.

Jokailtainen kaakaojuoma ei siis ole ollenkaan huono idea – kunhan sen valmistaa oikeasta raakakaakaosta eikä lisäaineiden täyttämästä sokerimössöstä, jossa oikeaa kaakaota on vain nimeksi. Raakakaakaossa on tallessa kaikki kaakaopavun terveyshyödyt. Raakakaakao on puhdasta kaakaota eli siihen ei ole sekoitettu sokeria tai muitakaan aineita.

Raakakaakaojauhe on helppo ja monikäyttöinen tuote. Siitä voi valmistaa kaakaojuomaa, raakasuklaata, lisätä sitä pirtelöihin tai leivontaan. Raakasuklaata voi valmistaa itse tai ostaa laadukkaita raakasuklaaherkkuja. Verkkokaupoissa valikoima on laaja ja hinnat usein edullisempia kuin kivijalkakaupoissa. Markettien karkkihyllyt voi siis edelleen jättää väliin!

Terveellistä napsittavaa – kaakonibsit

Kaakaonibsit ovat rouhittuja kaakaopapuja. Ne ovat siis huippuravinteikasta raakakaakaota puhtaassa muodossa.

Kaakaonibsit ovat hyvä lisä rahkaan, pirtelöihin, leivontaan tai sellaisenaan naposteltaviksi. Niiden maku on hieman kitkerä, mutta makuun tottuu nopeasti. Kaakaonibsit ovat oiva herkku, kun ne yhdistää hedelmiin kuten mangoviipaleiden tai

banaanin päälle. Kokeile myös esimerkiksi vadelmien ja pähkinöiden kanssa!

Kaakaovoi sopii sekä leivontaan että ihonhoitoon

Kaakaovoi on kaakaopapujen siemenistä uutettua rasvaa. Se valmistetaan kylmäpuristamalla, joten kaikki ravintoaineet säilyvät tallessa ja alkuperäisessä muodossaan.

Kaakaovoi sisältää paljon E-vitamiinia ja mineraaleja. Kaakaovoi sopii erinomaisesti muun muassa smoothieihin, leivontaan ja valkosuklaan valmistukseen.

kaakao

Ulkoisesti kaakaovoita käytetään tunnetusti ihonhoidossa, sillä se on erittäin kosteuttava. Kaakaovoi ulkoisesti käytettynä toimii usein myös raskausarpien ehkäisyssä sen hyvän kosteuttavuuden takia.

Kotimaisista verkkokaupoista ostettava luomukaakaovoi on korkealaatuista ja 100% kaakaovoita – ilman lisäaineita.

Kaakao on toden totta mitä monipuolisin luonnontuote. Sen lukuisat terveydelle ja hyvinvoinnille hyödylliset ominaisuudet saat käyttöösi, kun valitset laadukkaita tuotteita ostoskoriisi – mieluiten luomuna. Muista myös, että kovat lämpötilat muuttavat kaakaon ominaisuuksia. Siksi yksi suosikkitapamme onkin käyttää kaakaojauhetta tai kaakaonibsejä erilaisten kylmien juomien seassa – näin elimistö saa ilon irti kaakaon taianomaisen hyvää tekevistä voimista!

Comments are closed.