Himalajansuola tunnetaan monella muullakin nimellä: ruususuola, vuorisuola sekä himalajan vuoristosuola. Sitä louhitaan kallioperästä, nimensä mukaisesti yleensä Himalajan juurelta. Ruususuolan nimi juontaa tämän suolan kauniin vaaleanpunaisesta väristä, jonka se saa sisältämistään mineraaleista, raudasta ja mangaanista.
Vuorisuolaa suositaan ennen kaikkea sen hyvän maun vuoksi
Vuorisuola on aina raffinoimatonta eli puhdistamatonta suolaa, joten siinä on tallessa kaikki alkuperäiset mineraalit. Yhä useampi vaihtaa valkoisen, käsitellyn suolan himalajan- eli vuorisuolaan jo yksinomaan sen paremman maun vuoksi.
Vuorisuolalla on tehty monen tieteellisen ja kattavan tutkimuksen lisäksi myös kevyempi niin sanottu “lehmätesti”. Lehmien on annettu valita suolanlähteensä erilaisista suolakivistä. Testin tulos oli, että lehmät valitsivat suolojen lähteekseen eri vaihtoehdoista mieluiten himalajansuola-kiven.
Himalajansuolan rakenne
Himalajansuola on monikäyttöinen suola: pienikiteisenä sitä voi lisätä tavanomaisen suolan tapaan niin aamupuuroon, leipätaikinaan kuin ripotella keitetyn kananmunan päälle. Suurikiteisenä ostettu vuorisuola sopii muun muassa erilaisten ruokien pintakoristeluun.
Kalan suolaamisessa ei ehkä ole klassisen merisuolan voittanutta, mutta kaikkeen muuhun himalajansuola sopii erinomaisesti. Se liukenee hyvin ja sen maku on pehmeä. Totuttuasi vuorisuolan makuun, yleinen ruokasuola voi alkaa maistua aika pistävältä!
Saako ruususuolasta jodia?
Ei saa. Mikään suola ei sisällä luonnostaan jodia. Sitä on Suomessa tyypillisesti lisätty puhdistettuun ja käsiteltyyn suolaan (esimerkiksi PAN-suola), mutta muutoin jodia ei suolasta saa. Ravitsemusasiantuntijat ovat pääosin sitä mieltä, että monipuolisesta ruokavaliosta ihminen saa tarvitsemansa määrän jodia ilman, että sitä on lisätty suolaan.
Jodi on ihmiselle tärkeä aine, mutta sitä tarvitaan määrällisesti vähän. Jos epäilet, ettei jodin tarpeesi täyty ruokavaliolla ja kaipaat käyttösuolaan lisättyä jodia, sinun ei silti tarvitse ostaa tavanomaista valkoista suolaa. Merilevä on yksi maailman parhaista jodin lähteistä ruokavaliossa. Harvempi suomalainen käyttää levää säännöllisesti, ellei ota sitä esimerkiksi viherjauheen muodossa. Tosin sushin ystävän on varsin helppo saada riittävästi jodia merilevästä ruokavaliossaan!
Ruususuolaa on helposti saatavilla eikä se hintatasoltaan juuri poikkea muista yleisimmistä suolatyypeistä. Kauniin väristä ja hyvänmakuista ruususuolaa kannattaa kokeilla – ja käyttää siitä vapaasti juuri sitä nimeä, joka omaan suuhun maistuu parhaalta!