Hunaja – luomuna vai raakana?

Hunajalla on tunnetusti lukuisia terveysvaikutuksia. Hunaja sairauden hoidossa ja terveyden ylläpitämisessä on tuttu keino jo kaukaa historiasta. Nykyisin ihmisen ruokavaliossa on paljon ei-luontaisia aineita ja sokereita, jotka sekoittavat elimistön optimaalista toimintakykyä. Hunaja on erinomainen luonnontuote korvaamaan valkoinen sokeri ja pitämään huolta elimistön puolustuskyvystä. Hunajassa on runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja. Lisäksi…

Lue lisää

Koivusokeri eli ksylitoli – lempeä makeuttaja

Voi tuntua vaikealta uskoa, että on olemassa sokeri, vieläpä väriltään valkoinen, jolla on terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Näin kuitenkin on, sillä suomalaisten hyvin tuntema koivusokeri eli ksylitoli omaa terveysvaikutuksia! Koivusokerin glykeeminen indeksi on vain 7, kun se tavanomaisella valkoisella sokerilla on 68. Tämä tarkoittaa, että koivusokeri nostaa verensokeria erittäin maltillisesti. Se…

Lue lisää

Kaakao – yhdestä pavusta on moneksi

Kaakao on suklaan raaka-aine. Kaakaota käytetään kuitenkin paljon muuhunkin kuin suklaan valmistamiseen. Kaakaopapu on raaka-aine, josta valmistetaan niin kaakaojauhe kuin kaakaovoi. Yksinkertaistaen kaakao tuotetaan seuraavasti: kaakaopavut kerätään ja fermentoidaan eli annetaan muutaman päivän olla auringossa. Kun pavut jauhetaan, niistä saadaan kaakaomassa. Massasta erotettu rasva on kaakaovoita ja jäljellejäävä kuiva massa…

Lue lisää

Mate tee eli perinteikäs yerba mate -teejuoma

Mate tee on yerba mate nimisestä puusta valmistettua yrttiteetä. Yerba maten latinankielinen nimi on Ilex paraguariensis ja sitä kasvaa nimensä mukaisesti Paraguayssa sekä Argentiinassa ja Boliviassa eli siis Etelä-Amerikan subtrooppisella vyöhykkeellä. Mate tee on ollut viime vuosien aikana varsinainen hittituote. Tämä on johtunut siitä, että monet julkisuuden hahmot ovat puhuneet…

Lue lisää

Himalajansuola eli ruususuola – vaaleanpunainen suola sopii ruoanlaittoon

Himalajansuola tunnetaan monella muullakin nimellä: ruususuola, vuorisuola sekä himalajan vuoristosuola. Sitä louhitaan kallioperästä, nimensä mukaisesti yleensä Himalajan juurelta. Ruususuolan nimi juontaa tämän suolan kauniin vaaleanpunaisesta väristä, jonka se saa sisältämistään mineraaleista, raudasta ja mangaanista. Vuorisuolaa suositaan ennen kaikkea sen hyvän maun vuoksi Vuorisuola on aina raffinoimatonta eli puhdistamatonta suolaa, joten…

Lue lisää

Kamomillatee rauhoittaa hermostoa ja auttaa kuukautiskipuihin

Kamomillatee on yrttitee. Se valmistetaan kamomillan kukista, tarkemmin sanoen mykeröstä, johon kuuluu kukan keltainen ja valkonen osa. Kamomillaa voi ostaa sekoitettuna vaikka vihreään teehen, mutta pääsääntöisesti kamomillatee valmistetaan hauduttamalla pelkkiä kamomillan kuivattuja mykeröitä. Kamomillatee on monille nimeltä tuttu ja suurin osa ihmisistä osaa yhdistää sen rauhoittavaan vaikutukseen. Kamomillatee onkin rentouttava…

Lue lisää

Sienikahvi – odottamaton yhdistelmä on voittamaton aamujuoma

Sienikahvi kuulostaa yhä monen suomalaisen korvaan vieraalta, mutta maailmalla erilaiset sienijuomat ovat olleet huippusuosittuja vuosien ajan. Mistään hömpästä ei ole kyse, sillä sienten terveysvaikutuksia on tutkittu hyvinkin paljon. Yhä enemmän tutkittuihin sieniin kuuluvat esimerkiksi lion’s mane eli siiliorakas, chaga eli pakurikääpä, reishi eli lakkakääpä sekä cordyceps eli kiinanloisikka, ja juuri…

Lue lisää

Pakuritee – kotimainen terveysjuoma on tunnettu vaikutuksistaan

Pakuritee valmistetaan pakurikäävästä, joka on suomalainen superfood. Suomen ulkopuolella terveysvaikutuksistaan kuuluisa pakurikääpä tunnetaan usein nimellä chaga. Tarkkaan ottaen pakuri on lahottajasieni. Pakurikääpä sisältää todella runsaasti antioksidantteja – sen SOD-entsyymipitoisuus on hämmästyttävän korkea – jotka suojaavat elimistöä. Pakuria löytää Suomen luonnosta melko helposti, jos vain vaivautuu laittamaan saappaat jalkaan ja etsimään…

Lue lisää

Matcha tee on vihreää kultaa – virkistävä ja kehoa hoitava juoma on arjen luksusta

Matcha tee valmistetaan teepensaan lehdistä. Se on vihreää teetä, jossa teepensaan lehdet on jauhettu kokonaisina ja tuoreina. Jauhetut vihreän teen lehdet sekoitetaan juotavaan veteen. Matcha tee poikkeaa siis tavallisesta vihreästä teestä siinä, että se sisältää jauhettuja teelehtiä, eikä vain haudutettua vettä. Tuoretee kannattaa säilyttää jääkaapissa sen jälkeen, kun pakkaus on…

Lue lisää

Korvaa valkoinen sokeri kookossokerilla

Kookossokeri tunnetaan myös nimellä palmusokeri. Se valmistetaan kookospalmun kukintojen nektarista tai medestä. Kukinto viilletään auki ja nektari valutetaan astiaan. Sitten nektari keitetään sokeriksi. Se ei siis ole samaa ainetta kuin kookosöljy tai kookoshiutaleet eikä maistu kookoshedelmältä. Kookossokerin tuottaminen ei vahingoita kookospalmuja eikä vaadi puiden kaatamista. Kookossokeri sisältää runsaasti mineraaleja ja…

Lue lisää

Inkivääritee helli vatsaa ja voi hillitä elimistön tulehdusta

Termi inkivääritee viittaa yleensä inkiväärijuomaan, jossa ei siis ole teelehtiä vaan inkivääriä ja esimerkiksi hunajaa makeutuksena. Tyypillisesti inkivääritee valmistetaan tuoretta inkivääriä viipaloimalla, limen tai sitruunan mehua lisäämällä ja hunajalla makeuttamalla. Inkivääriteessä on kaikki inkiväärin hyödyt. Lämpimässä juomassa tehostuu erityisesti inkiväärin kuuluisa flunssan hoidossa tai  ennaltaehkäisyssä hyödyllinen vaikutus. Inkivääritee on yrttitee,…

Lue lisää

Chia siemenet tukevat terveyttä ja sopivat päivittäiseen käyttöön

Chia siemenet ovat varmasti tämän hetken trendikkäin ruoka. Se ei ole ihme, sillä chia siemenet pursuavat terveyttä edistäviä ainesosia ja niiden käyttö on todella helppoa. Chia siemenet sisältävät runsaasti kalsiumia, tryptofaania ja mangaania. Niissä on 15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaalissa, 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa ja 8 kertaa…

Lue lisää

Kurpitsansiemen sisältää paljon hyvää – niistä saat muun muassa omega-3-rasvahappoja

Foodin raaka kurpitsansiemen luomutuotettu, itävaltalainen, styrian

Kurpitsansiemen on huippuravintoa: sen terveysvaikutuksia on lukuisia. Kurpitsansiemenet sisältävät omega-3-rasvahappoja ja madaltavat korkeaa verenpainetta. Kurpitsansiemen sisältää runsaasti elimistölle arvokasta magnesiumia ja L-tryptofaania, joka liittyy serotoniinin tuotantoon. Naisille kurpitsansiemen on hyvä lisä ruokavalioon erityisesti magnesiumin takia, kun taas miehille kurpitsansiemen eturauhasen liikakasvua hillitsevä vaikutus on hyödyksi. Tämä on todettu useissa tutkimuksissa.…

Lue lisää

Suola nostaa ruoan maut esiin ja on myös tärkeä aine elimistölle

Mihin elimistö tarvitsee suolaa? Suola on ihmiselle erittäin tarpeellista. Suomessa meitä on valistettu jo hyvin nuoresta saakka minimoimaan suolan käyttö ja varomaan sen liiallista saantia. Joskus tässäkin mennään liian pitkälle – suolan liiallinen välttely on haitallista keholle. Suolaa tarvitaan esimerkiksi elimistön nestetasapainon ja pH-tasapainon ylläpitämiseen. Suola on myös tärkeässä roolissa…

Lue lisää

Sokeri ja muut makeuttajat – valinta näkyy ja tuntuu kehossa

Miksi valkoista sokeria pitäisi välttää? Niin sanottu “tavallinen sokeri” eli valkoinen taloussokeri on yleisin Suomessa käytetty makeuttaja. Valkoinen sokeri on kuitenkin erittäin ravinneköyhää ja pitkälle prosessoitua. Tavallinen taloussokeri on valmistettu sokerijuurikkaasta tai sokeriruo’osta. Siitä on poistettu käsiteltäessä kaikki sokerin luontaiset vitamiinit ja mineraalit. Valkoinen sokeri käyttäytyy ihmisen elimistössä nostaen insuliinia…

Lue lisää

MCT-öljy antaa luonnollista energiaa nopeasti

Hyvälaatuinen MCT-öljy valmistetaan 100% kookoksesta eikä sen seassa ole öljypalmun ydinöljyä. Täysin kookoksesta valmistettua MCT-öljyä valmistavat esimerkiksi CocoVi  ja Puhdistamo. MCT-öljy on ikään kuin “tiivistettyä kookosöljyä”. Se sisältää kapryylihappoa ja kapriinihappoa, jotka ovat tärkeitä aivoille ja suolistolle. MCT-öljyn keskipitkät rasvahapot eivät varastoidu kehoon, vaan maksa käyttää ne suoraan energiaksi. Keskipitkät…

Lue lisää

Auringonkukansiemen on pehmeä ja monikäyttöinen

Runsaasti kaliumia, sinkkiä, fosforia, rautaa, magnesiumia ja seleeniä. Aika paljon pieneltä, värittömän oloiselta siemeneltä, vai mitä? Auringonkukansiemen on vaatimattomasta ulkomuodostaan huolimatta kärkipäässä, kun etsitään kasvikunnan tuotteiden terveellisimpiä yksilöitä. 100g auringonkukansiemeniä sisältää jopa 23g proteiinia. Lisäksi auringonkukansiemenet sisältävät B-vitamiineja sekä suuren määrän E-vitamiinia. Auringonkukansiemen on erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon Auringonkukansiemen on…

Lue lisää

Pähkinät ruokavaliossa

Pähkinät ruokavaliossa, tilaa netistä edullisesti verkkokaupasta

Pähkinät ovat todellista superruokaa niiden ravinnetiheyden ja vitamiinipitoisuuden ansiosta. Erilaisia pähkinöitä suositellaan käytettäväksi ruokavaliossa päivittäin. Liioitella ei kannata, sillä pähkinöissä on runsaasti kaloreita, mutta noin kourallinen päivässä pitää lääkärin loitolla. Tutkitusti henkilöillä, joiden ruokavalioon kuuluu säännöllinen pähkinöiden syöminen, on vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia. Pähkinöistä saa myös hyvälaatuista rasvaa ja kuitua.…

Lue lisää

Nokkosjauhe – nokkonen on suomalainen superfood

Poltit siihen lapsena näppisi ja tuntui oudolta, kun mummi teki tuosta pisteliäästä rikkaruohosta jalkakylvyn – tai jopa keittoa. Nokkonen on suurimmalle osalle suomalaisista erittäin tuttu kasvi. Joskus se on kuitenkin jäänyt jonkinlaisen kasvipuolen rooliin, osittain yleisyytensä, osittain perimätiedon vähenemisen myötä.

Lue lisää

Rooibos-tee

Rooibos-tee on terveellisin teejuoma Rooibos-tee on yrttitee, joka valmistetaan Aspalathus linearis -kasvista. Kyseinen kasvi tunnetaan Suomessa nimellä punapensas. Vaikka usein puhutaankin rooibos-teestä, kyseessä ei ole varsinainen teekasvi, vaan yrttitee, joka on valmistettu punapensaan lehtiä uuttamalla. Rooibos-tee on väriltään ihanan punainen. Punainen väri syntyy siitä, että valmistuksen yhteydessä punapensaan lehtiä hapetetaan,…

Lue lisää

Yksikairainen vai kaksikairainen mehustin – kumpi sopii minulle?

Mehustus on nyt supersuosittua!  Marjojen mehustaminen perinteisellä tavalla eli mehumaijalla on hieman vähentynyt. Tähän on syynä esimerkiksi se, että höyryttämällä mehustamisen on todettu heikentävän mehun ravintoarvoja. Mehujen kylmäpuristaminen on sen sijaan kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti. Tästä artikkelista saat vinkkejä terveyttä edistävään mehustamiseen sekä siihen, millainen mehustin olisi sopiva valinta omaan kotiisi.…

Lue lisää

Suojele suolistoa – laita korkki kiinni

Kun vähennät alkoholin käyttöä tai lopetat juomisen kokonaan edes kuukaudeksi, muutokset alkavat näkyä nopeasti suolistossasi. Suoliston seinämien nukka on erittäin tärkeää ja tietyt ruoat ja juomat voivat heikentää sitä paljonkin. Alkoholin juominen tekee helposti vahinkoa suolenseinämälle ja saa siten aikaan pitkäkestoisia ja monipuolisia haittoja. Suoliston kun pitäisi olla terve, jotta…

Lue lisää

Alkoholittomuus auttaa maksaa jaksamaan

Kaikki mitä syömme ja juomme, kulkee ensin suoliston verenkierron ja sitten maksan kautta ennen päätymistään kulkemaan kehon verenkierrossa. Maksa on ihmisen elimistön rasva-aineenvaihdunnasta ja toksiineista vastaava puhdistaja. Maksalla on lukuisia tehtäviä, mutta yksinkertaistettuna sen suurimmat tehtävät ovat seuloa kaikki kehoon tuleva, puhdistaa myrkylliset ja tarpeettomat aineet pois sekä hoitaa rasva-aineenvaihduntaa.…

Lue lisää

Alkoholi vaikuttaa painonnousuun monella tavalla

Alkoholijuomissa on paljon kaloreita. Mutta kilojen kertyminen alkoholin käyttäjälle ei liity vain suoraan alkoholipitoisten juomien kalorimääriin. Alkoholi on hermomyrkky ja maksasolumyrkky, joka saa elimistön keskeyttämään muut keskeytettävissä olevat puuhat, jotta se pääsee hoitamaan prioriteetin eli hankkiutumaan eroon kehoon ilmestyneestä etanolista. Siksi rasva-aineenvaihdunta hidastuu tai menee tauolle, kunnes maksa on saanut…

Lue lisää

Irti alkoholista – kirjallisuutta tipattomuuden tueksi

Tipattoman tueksi löytyy hyvää kirjallisuutta sekä suomeksi että englanniksi! Suomessa raittiutta käsittelevät kirjat ovat tyypillisesti suoraan alkoholismiin liittyviä. Kokemuspohjaisessa kirjallisuudessa suomenkielisistä teoksista voi olla apua ja tukea omaan alkoholittomuuteen etenkin silloin kun taustalla – tai tällä hetkelläkin – on itsellä ongelmakäyttöä. Sen sijaan englanninkielellä on useita tuoreita teoksia alkoholittomuudesta, jotka…

Lue lisää

Mitä juoda tipattomalla – alkoholiton vaihtoehto saunakaljalle

Alkoholiton olut ja siideri Joskus hyvä vaihtoehto on valita olut tai siideri alkoholittomana versiona. Muista kuitenkin, että lähes kaikissa alkoholittomissa versioissa on alkoholia hieman, usein noin 0,5%. Totutut tavat istuvat tiukassa. Tapojen muuttamiseen on eri teitä ja vain jokainen itse tietää pohjimmiltaan, mikä reitti on itselle oikea. Jollekin on oikea…

Lue lisää

Tipattomuus parantaa unen laatua

Unen tehtävä on palauttaa keho päivän tapahtumista ja puhdistaa aivot kuona-aineista, joita joka päivä kertyy. Urheilijat tietävät, että lihas kasvaa juurikin levossa eli laadukas uni on lihaskasvun salaisuus. Pelkällä treenaamisella, jonka päälle nukutaan tv-maratonin jälkeen 5 tunnin yöunia ja muutaman kerran viikossa nautitaan pari olutta ennen nukkumaanmenoa, ei tuota läheskään…

Lue lisää

Monta hyvää syytä pitää tipaton tammikuu

Korkin kiinni laittamisen terveyshyötyjä olemme jo listanneet ja niin tekevät monet muutkin joka vuosi. Syy aloittaa tipaton tammikuu on kuitenkin monesti hyvin henkilökohtainen ja menee hyötylistoja syvemmälle. Se, miksi ihmisellä on motivaatiota aloittaa itse elämässään tipaton kuukausi, on hyvin henkilökohtainen asia. Syitä on monia: joulunpyhien aikana on ehkä syöty ja…

Lue lisää

Alkoholin käytön lopettamisen hyödyt

Juomisen lopettaminen tuo monia hyötyjä ja vieläpä nopeasti, joten se on hyvin palkitsevaa. Monet juomisen lopettamisen hyödyt ja edut alkavat olla laajalti tunnettuja, mutta kerrataan ne silti. Joukossa on nimittäin monelle vähemmän tuttuja plussapuolia alkoholin pois jättämisestä. Tipattoman hyödyt keholle Unen laatu paranee Ylimääräiset kilot karisevat Maksa tervehtyy Suolisto voi…

Lue lisää

Näin paljon alkoholia join vuonna 2019

Vuoden 2019 aikana, aloitettuani maaliskuussa alkoholivapaan kauden, nostin lasia huulilleni noin kymmenenä eri päivänä. Ensimmäiseen puoleen vuoteen mahtui yhdet heinäkuiset polttarit, joissa join noin viisi annosta alkoholia, toisena elokuisena kertana yksi lasillinen kuohuviiniä. Siitä tahti kiihtyi ja loppuvuoteen mahtuikin sitten jo Halloween-bileitä ja kotona istuttuja iltoja viinipullosta lasiin kaataen ja…

Lue lisää

Puoli vuotta ilman alkoholia

Vuonna 2019 vietin yli 6 kuukautta ilman alkoholia. Se oli pisin aika, jonka olen yhteen menoon ollut juomatta, kun en laske mukaan raskausaikoja. Tein päätöksen keväällä, kun taas kerran totesin, ettei minulla ollut edellisenä iltana alkoholia otettuani oikeasti kovin hyvä fiilis. Se väsytti, välillä tympäisi, teki olosta tahmean ja hitaan…

Lue lisää

Miksi luovuin alkoholista

Alkoholista luopuminen ei ollut nopea päätös. Se ei myöskään tapahtunut kerralla. Erittäin kosteiden yliopiston ensimmäisten vuosien jälkeen elämään tuli luontevasti huomattavasti kevyempiä aikoja alkoholin suhteen. Elämäntilanteet muuttuivat ja sain myös ensimmäisen lapseni. Raskaus oli toivottu eikä alkoholi kuulunutkaan elämääni koko raskausaikana. Vauvan kasvaessa palasin kuitenkin luontevasti alkoholin pariin ja käytin…

Lue lisää

Sinisen valon haitat – näin suojaat silmiäsi

Sininen valo on siniviolettia säteilyä, jota luonnollisesti tulee ennen kaikkea auringosta. Suuren osan sinisestä valosta silmiin heijastavat tietokoneen, puhelimen tai tabletin näyttö. Terveysriskin sinisestä valosta tekee se, että se aiheuttaa silmänpohjan ikärappeumaa sekä harmaakaihia.

Lue lisää

Maratonin ja puolimaratonin harjoittelu

Holisti tuo kestävyysjuoksun salaisuudet julki. Maratonjuoksu on yksi kiinnostavimmista urheilumuodoista. Maratoniin liittyy niin paljon uskomuksia ja huhutietoa, että miltei jokaisella lenkkeilijällä on mielipide puolesta tai vastaa ja kourallinen vinkkejä jaettavaksi.

Lue lisää