Koivusokeri eli ksylitoli – lempeä makeuttaja

Voi tuntua vaikealta uskoa, että on olemassa sokeri, vieläpä väriltään valkoinen, jolla on terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Näin kuitenkin on, sillä suomalaisten hyvin tuntema koivusokeri eli ksylitoli omaa terveysvaikutuksia!

Koivusokerin glykeeminen indeksi on vain 7, kun se tavanomaisella valkoisella sokerilla on 68. Tämä tarkoittaa, että koivusokeri nostaa verensokeria erittäin maltillisesti. Se on yhtä makeaa kuin tavanomainen sokeri ja sen koostumus sekä väri ovat samankaltaisia. Siksi se on varsin helppo ottaa osaksi keittiön varustelua valkoisen sokerin sijaan. Bonuksena koivusokeri sisältää kuitenkin jopa 40% vähemmän kaloreita kuin valkoinen taloussokeri!

Koivusokerin todistetut terveysvaikutukset

Koivusokeri on alkanut toden teolla niittää mainetta Suomen lisäksi ympäri maailmaa, eikä nyt puhuta purukumin ainesosasta vaan juomien ja leivonnaisten makeuttamisesta. Toisin kuin muut sokerit, ksylitoli edistää hampaiden ja suun terveyttä. Koivusokeria voikin nauttia pieniä annoksia useita kertoja päivässä. Liika-annostusta on vaikea saada ja sen oireena ovat laksatiiviset vaikutukset, jotka ovat melko yksilöllisiä. Suurin osa aikuisista ja myös lapsista sietää ksylitolia hyvin. Jos vatsa ei ksylitolista tykkää, sen huomaa helposti ja vaarattomasti.

Koivusokeri toimii siis erikseen nautittuna samalla tavoin kuin minkä tahansa ksylitolivalmisteen käyttö. Se ehkäisee hampaiden reikiintymistä vähentämällä karieksen kertymistä. Tutkitusti koivusokeri vähentää myös lasten korvatulehduksia, jopa yli 30%, kun sitä käytetään säännöllisesti eli esimerkiksi viisi kertaa päivässä puoli teelusikallista kerrallaan (yleinen ksylitolin saantisuositus). Tämä hyödyllinen vaikutus perustuu siihen, että koivusokeri häiritsee haitallisten mikrobien toimintaa suussa ja nielussa sekä ehkäisee niiden pesiytymistä korvakäytäviin.

Puhtaasta ravinnosta kiinnostuneet vanhemmat voivat hyvin ottaa kokeiluun puhtaan koivusokerin erilaisten lapsille suunnattujen ksylitolivalmisteiden sijaan. Ei keinotekoisia aromeja, ei väriaineita – ainoastaan ksylitolin luontainen makeus ja sen kaikki hyödyt! Kotimaisista verkkokaupoista voi ostaa koivusokeria, joka on 100% suomalaista, puhdasta koivusokeria.

Koivusokerin käyttö

Monikäyttöinen koivusokeri sopii käytettäväksi päivittäisessä ruokavaliossa sellaisenaan muiden makeuttajien tilalla. Koivusokeri kestää hyvin kuumennusta, joten sitä voi käyttää myös kuumien juomien kuten kahvin tai teen seassa makeuttajana. Myös leivontaan koivusokeri sopii mainiosti, mutta se ei nostata taikinaa tavallisen sokerin tapaan. Siksi leivonnassa kannattaa käyttää koivusokerin kanssa esimerkiksi leivinjauhetta.

koivusokeri

Comments are closed.