Kookosöljy sopii niin ulkoiseen kuin sisäiseen käyttöön

Mitä kookosöljy on?

Kookosöljy on aivan eri asia kuin kookosrasva, jota myydään margariinihyllyssä ruokakaupassa. Se on monipuoliseen käyttöön sopiva vegaaninen rasva, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi maidottomaan ruokavalioon ja urheilijoille.

Kookosöljy valmistetaan hellävaraisesti puristamalla kookospähkinän liha alhaisessa lämpötilassa. Tällä menetelmällä saadaan säilytettyä kookoksen hyödyt mitään tuhoamatta.

Kookosöljyn olomuoto vaihtelee lämpötilan mukaan. Yli 25 asteessa se muuttuu juoksevaksi, kun taas kylmemmässä se on lusikoitavaa. Olomuodon vaihtelusta ei ole öljyn säilyvyydelle haittaa.

Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy on laadukkainta, minkä lisäksi kannattaa valita luomuvaihtoehto. Näin saat rahoillesi eniten vastinetta. Verkkokaupoissa myydään useita eri kookosöljyjä, joista voi valita itselleen sopivan. Pakkauskoko vaihtelee  200 ml aina kolmen litran pakkauskokoon asti. Kookosöljyä saa myös eri mauilla, kuten limellä, maustettuna. Laajin valikoima on hyvin varustetuissa kotimaisissa verkkokaupoissa.

Kookosöljy sisäisesti käytettynä

Kookosöljy sopii käytettäväksi ruokaöljynä. Se kestää hyvin paistamista melko korkeassakin lämpötilassa. Kookosöljy sopii kaikkeen ruoanlaittoon ja sen maku menee yksiin niin suolaisten kuin makeiden ruokien kanssa.

Kahvin sekaan kookosöljy sopii hienosti. Tämä Suomessa vielä uutuuttaan hohtava tapa käyttää kookosöljyä kahvissa sopii erinomaisesti painonhallintaan ja urheilijoille. Kookosöljy tuo kahviin makeutta ja rasvaisuutta (sopii siis sokerin ja kerman tilalle) sekä makua. Kahvipavun ja kookosöljyn hyvälaatuiset rasvat sulautuvat upeasti yhteen. Tätä makunautintoa kannattaa rohkeasti kokeilla!

Pirtelöt ja kookosöljy ovat erottamaton kaksikko. Oli kyseessä sitten vihersmoothie tai hedelmäinen herkku, kookosöljyä parempaa kaveria pirtelöön on vaikea löytää. Vaikka käyttäisit pirtelössä jo kookosmaitoa, kannattaa silti lisätä joukkoon nokare kookosöljyä. Kyseessä on kaksi eri tuotetta, joista saatava maku ja terveyshyödyt ovat erilaisia.

Sellaisenaan nautittuna kookosöljy antaa kaikki terveyshyötynsä ja kookosöljyn ihana rakenne ja maku pääsevät oikeuksiinsa omana itsenään. Kookosöljyn voimakkaaseen kookoksen makuun voi olla aluksi totuteltava, mutta hyvin nopeasti siitä tulee koko keittiön ja perheen suurin herkku. Kookosöljy sopii nautittavaksi suoraan lusikalla purkista esimerkiksi aamuisin tai ennen urheilusuoritusta.

Leivonnassa kookosöljy on ykkönen, mutta on mainittava vielä yksi erikoisherkku, jossa kookosöljyä ei voita mikään: pop cornit. Valmista pop cornit kattilassa käyttämällä voin tai rypsiöljyn sijaan kookosöljyä. Kookosöljy ei ala höyrytä samalla tavalla kuin rypsiöljy, joten kannattaa tarkkailla lämpötilaa esimerkiksi asettamalla kämmen lähelle kattilan pohjaa, jossa öljykerros on lämpiämässä. Kun öljy on riittävän kuumaa, kaada kattilaan pohjan peittävä kerros pop corn-jyviä. Aseta kansi paikoilleen ja odota, kunnes kaikki jyvät ovat poksahtaneet. Mausta ruususuolalla tai Kalaharin suolalla.

Kookosöljy ulkoisesti käytettynä

Tiesitkö, että kookosöljyä käytetään ympäri maailmaa kosmeettisiin tarkoituksiin? Kookosöljyn kosteuttavat ominaisuudet tekevät siitä loistavan tuotteen muun muassa hiustenhoitoon ja iholle. Kookosöljy sopii kosteuttamaan niin kuivaa kuin normaaliakin ihoa ja se on monen herkkäihoisen ja allergikon suosima kosteuttaja. Talviaikaan kookosöljy toimii nopeana ja tehokkaana kosteuttajana rohtuneille huulille. Eikä sovi unohtaa, että kookosöljy peittoaa mennen tullen monet kynsinauhaöljyt!

Kookosöljy toimii myös tehokkaana meikinpoistoaineena. Se sopii hyvin poistamaan raskasta silmämeikkiä ja hellii herkkää silmänympärysihoa.

Hiustenhoidossa kookosöljy toimii parhaiten, kun sitä hieroo kuiviin hiuksiin ja hiuspohjaan huolellisesti ja antaa vaikuttaa vaikkapa tunnin ajan. Sitten hiukset pestään normaalisti shampoolla ja käytetään tavanomaista hoitoainetta. Kookosöljy toimii siis tehohoitona hiuksille ja hiuspohjalle. Sitä kannattaa kokeilla, jos päänahka hilseilee tai siinä on säästä johtuen kuivia kohtia.

Antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta kookosöljyä käytetään myös ihon epäpuhtauksien hoitoon sekä suuvetenä. Jos kärsit runsaasta hammaskiven muodostumisesta, kannattaa kokeilla purskuttaa kookosöljyä päivittäin suuvesien sijaan.

Lapsilla kookosöljy on varteenotettava vaihtoehto tavanomaisille vauvaöljyille. Se kosteuttaa ja on hellävarainen ja tehoaa erittäin hyvin vaippaihottumaan. Päänahan pahkaan, ihottumiin tai kuiviin poskiin käytetty kookosöljy on myös turvallista: kookosöljyn päätyminen vauvan tai lapsen suuhun on täysin turvallista! Tiesitkö, että kookosöljyä käytetään myös haavanhoidossa, koska se tappaa bakteereita ja auttaa ihoa paranemaan nopeammin?

Kookosöljy toimii myös aurinkosuojana. Sen levittäminen iholle suojaa niin ennen auringonottoa kuin sen jälkeenkin after sun -voiteena. Kookosöljy ehkäisee ihon palamista noin suojakertoimella 4. Jos taas olet päässyt palamaan auringossa, kookosöljy lievittää palamisen oireita tehokkaasti after sun -voiteiden tapaan.

Ps. Kookosöljyä käytetään maailmalla ahkerasti myös hierontaöljynä.

Comments are closed.