Nokkosjauhe – nokkonen on suomalainen superfood

Nokkojauhe, nokkosyrttijauhe cocoviPoltit siihen lapsena näppisi ja tuntui oudolta, kun mummi teki tuosta pisteliäästä rikkaruohosta jalkakylvyn – tai jopa keittoa. Nokkonen on suurimmalle osalle suomalaisista erittäin tuttu kasvi. Joskus se on kuitenkin jäänyt jonkinlaisen kasvipuolen rooliin, osittain yleisyytensä, osittain perimätiedon vähenemisen myötä. Tieto nokkosen terveyshyödyistä on vähentynyt rajusti ja sitä pidetään turhaan muita voimakkaan vihreitä terveystuotteita heikompana.

Nokkonen on jokseenkin unohdettu kotimainen superfood, jonka vertaista on vaikea löytää. Sen saatavuus on vaivatonta ja kuivatus helppoa. Miksi nokkonen pitäisi ottaa uudestaan suurennuslasin alle?

Ensinnäkin siksi, että se sisältää todella suuren määrän lehtivihreää eli klorofylliä. Kotimainen vastine merilevälle, josta halutaan saada lehtivihreää ruokavalioon, vie vastustajaansa mennen tullen, kun katsotaan pintaa syvemmälle.

Myös pinaattiin verrattuna nokkonen vie voiton – nokkosen makukin on voimakkaan pinaattinen, mutta ravinnepitoisuus parempi. Nokkonen sisältää esimerkiksi jopa 7 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti. Se pitää sisällään myös runsaasti piitä, joka vaikuttaa kynsien ja hiusten kasvuun ja terveyteen. Lisäksi nokkosesta löytyy paljon muun muassa C-vitamiinia (jopa 5-kertaisesti appelsiiniin verrattuna) ja kalsiumia (jopa kolminkertaisesti maitoon verrattuna).

Nokkosen terveyshyödyt ovat moninaiset. Pääasiassa sitä on käytetty ja käytetään nivelvaivojen hoitoon ja verenpaineen tasaamiseen. Se ehkäisee myös eturauhasen liikakasvua ja stimuloi munuaisten toimintaa. Yleisesti nokkonen on terveyttä vahvistava ja anemiaa hoitava yrtti, joka lisää kehon vastustuskykyä. Jauhettu nokkonen vapauttaa hyvin sisältämänsä ravinteet verenkiertoon ja sen hyödyistä nauttimiseksi jauhetta ei tarvitse käyttää suuria määriä.

Nokkosen kerääminen ja kuivaus

Nokkosta on helppo kerätä itse ja sen poimiminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin (toisin kuin pakurikääpä). Nokkosta ei kuitenkaan tule poimia teiden varsilta tai muutoin ilmansaasteita kerääviltä alueilta, vaan mahdollisimman puhtaasta ympäristöstä ja nitraattivapaasta maaperästä.

Jos keräät ja kuivaat itse nokkosenlehtiä, huolehdi siitä, etteivät lehdet tai varsiosat jää kosteiksi tai pääse kostumaan säilytyksessä. Nokkonen tulee kuivata todella rapean kuivaksi, jotta sen voi turvallisesti säilöä ilman homeen pelkoa. Nokkosyrtti kerää kosteudessa helposti hometta, jolloin sitä ei enää kannata syödä. Varminta yrttien omatoiminen kuivaus on saunan lauteiden sijaan kuivurilla.

Monet nokkosjauhetta myyvät kotimaiset valmistajat tuottavat erittäin puhdasta ja korkealaatuista nokkosjauhetta. Tuotteissa kerrotaan myös, mistä nokkonen on kerätty.

Jos nokkosten kerääminen omin käsin ei houkuta tai ole mahdollista, sitä on helppo ostaa. Verkkokaupoista löytyy hienon jauheen lisäksi myös hieman suurilehtisempää nokkosta. Nokkonen on edullinen yrttijauhe ja se on riittoisa, koska päivittäinen tai viikoittainen käyttö on melko vähäistä – nokkosjauhe kun on tiivistä tavaraa.

Nokkosen käyttö

Jos et heti vaihda lennosta pinaattikeittoa nokkoskeittoon, kokeile ensin lisätä pinaattikeittoon nokkosta. Se tuo keittoon uutta, voimakkaampaa makua, joka myös ravitsee kehoasi paremmin.

Nokkosen ripottelu munakkaaseen toimii erinomaisesti. Paras maku syntyy, kun sekoitat munakkaan kaikkine mausteineen, nokkonen mukaan lukien, kulhossa ennen seoksen pannulle kaatamista.

Liharuokiin kuivattu nokkonen tuo harmonista makua ja potkua. Kokeile lisätä nokkosjauhetta mausteeksi lihapullataikinaan!

Kuivatun nokkosen käyttö suositellaan pidettäväksi kohtuullisena, sillä se on tiivistä. Se sopiikin hyvin kuivattuna mausteeksi ruokiin ja viherjauheena pirtelön sekaan.

Nokkonen soveltuu hienosti leivontaan muun muassa leipä- ja sämpylätaikinoihin tai lettuihin (kokeile vaikka pinaattiohukaisten sijaan tehdä nokkoslettuja!). Testaamisen arvoinen on myös nokkospesto.

Tuoreista tai kuivatuista nokkosenlehdistä voi myös hauduttaa teetä. Kuivattua nokkosta käytetään kupilliseen ruokalusikallinen, tuoreita lehtiä kaksi.

Holisti suosittelee

CocoVi nokkosjauhe. Aloitetaan suositukset jokaisen tuntemasta CocoVi nokkosjauheesta. CocoVin nokkosyrttijauhe sisältää laadukasta suomalaista nokkosta. Brändi ja alkuperämaa tuovat kuitenkin paketille hieman hintaa ja saman laatuista jauhetta saa myös hieman halvemmalla. Luontaisporssi myy CocoVin nokkosjauhetta edullisimmin.

FOODIN – NOKKOSEN LEHTIJAUHE, VILLI, LUOMU. Foodinin nokkosjauhe ei ole suomalaista, vaan alkuperämaa on Unkari. Käytännössä se on aivan yhtä laadukasta kuin CocoVin vastaava suomalainen tuote. Hinta on erittäin huokea. Luomutalli myy Foodinia edullisimmin.

Kannattaa kurkata myös Hyvinvoinnin Tavaratalon tarjonta. Valikoimissa on nokkosta monessa muodossa.
stinging-nettle-474356_640

One Comment

  1. Pingback: Lihaton lokakuu. Raaka-aineena vihreät kasvikset

Comments are closed