Piristystä parisuhteeseen? Parisuhdekurssi vahvistaa suhdetta

Parisuhdekurssi on Suomessa erittäin suosittu palvelu, jolla omaa parisuhdetta halutaan vahvistaa – joskin kursseilla käyminen on vielä vähäistä verrattuna muuhun maailmaan. Parisuhdekurssi antaa välineitä oman parisuhteen vahvistamiseen ja sen hyvien puolien huomaamiseen.

Parisuhdekurssi ei ole sama asia kuin pariterapia, vaikka joskus kurssien ohjaajat voivat työskennellä myös terapeutteina. Jos parisuhteen tila on vaikea, ei parisuhdekurssi ole oikea paikka hoitaa suhdetta. Kriisitilanteessa parasta on ottaa yhteys pariterapeuttiin. Kursseille mennään virkistymään ja ottamaan aikaa parisuhteelle!

Miksi parisuhdekurssille kannattaa mennä?

Parisuhdekurssit ovat ihania minilomia arjesta. Silloin saa myös keskittyä vain ja ainoastaan omaan parisuhteeseensa. Vaikka voisi kuvitella, että osaahan jokainen oman parisuhteensa laatuajan järjestää, on osoitettu, että ryhmässä vaikutukset ovat moninkertaiset. Ohjattu viikonloppu on helppo: ei tarvitse kuin ilmaantua paikalle, niin hauskoja tehtäviä tulee ohjaajilta. Kun ohjelma on järjestetty, tulee myös tehtyä asioita ja puhuttua aiheista, joita muuten ei ehkä tulisi käsiteltyä.

Parisuhdekurssille kannattaa mennä jo siksi, että kurssilla saa tukea omaan suhteeseen. Se on todistetusti tehokas keino ylläpitää ja vahvistaa läheisyyttä parisuhteessa. Parisuhdekurssilla saatuja oppeja on myös helppo soveltaa myöhemmin kotona. Parisuhdetaidot eivät ole mystisiä tai synnynnäisiä, vaan niitä voi oppia kuten mitä tahansa muitakin taitoja elämässä. Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla parempi.

Parisuhdekursseilla käymisestä ei edelleenkään puhuta ihan avoimesti, vaikka kursseilla käy vuosittain satoja pareja. Jos mukaan lasketaan verkkokurssit ja päivän mittaiset kurssit, tulee luvusta jo paljon suurempi. Kurssipalautteet puhuvat nekin omaa kieltään: sekä miehet että naiset ovat todella tyytyväisiä kursseihin ja ennen kurssille tulemista mielessä pyörineet pelot ovat osoittautuneet turhiksi.

Miksi parisuhdekurssille meneminen tuntuu vaikealta?kollaasi

Parisuhdekurssi voi herättää epämukavia tuntemuksia, jos mielikuvat kursseista ovat negatiivisia. Yhä edelleen mielikuva suomalaisista parisuhdekursseista on usein se, että kurssit ovat uskonnollisia: ajatellaan, että osallistuakseen olisi oltava harras kristitty ja naimisissa oleva pariskunta.

Onkin totta, että Suomessa järjestetään runsaasti avioliittoleirejä ja parisuhdeviikonloppuja seurakuntien toimesta. Tarjontaa on kuitenkin paljon myös tämän ulkopuolella! Kannattaa tutkia vaihtoehtoja vaikka nettiä selaamalla. Jokaiselle suhteelle löytyy sopiva vaihtoehto.

Erilaiset parisuhdekurssit – mikä sopii minulle?

Usein parisuhdekurssit ovat viikonloppuja kauniissa luonnonläheisissä hotellikohteissa. Päivät ovat täynnä ohjattua tekemistä, mutta myös kahdenkeskiselle yhdessäololle etenkin iltaisin annetaan runsaasti aikaa. Koko viikonlopuksi irtautuminen on yhä useammin pariskunnalle hankalaa muun muassa töiden tai lasten vuoksi. Siksi on hyvä tietää, että verkkokurssitarjonta kasvaa kovaa vauhtia!

Holisti on itse kokeillut kahdenlaisia parisuhdekursseja: ensin kokeiltavana oli perinteinen viikonloppukurssi hotellissa sekä myöhemmin tantrinen parisuhdeverkkokurssi Kirsi Salon johdolla.

Viikonloppukurssin järjestäjä oli Parisuhdekeskus Kataja ry, joka on uskonnollisesti sitoutumaton toimija. Kataja ry järjestää kursseja myös sateenkaaripareille, joten osallistujien ei tarvitse olla heteropari.

Verkkokurssi Kirsi Salon johdolla perustuu tantriseen filosofiaan. Se ei tarkoita, että kyseessä on jonkinlainen seksikurssi, kuten joskus tantrasta ajatellaan. Tantrafilosofia tarkoittaa lähtökohtaisesti läheistä ja aitoa kohtaamista. Kurssin harjoituksissa on paljon keskustelua ja rauhallista läheisyyttä, joka lisää luottamusta parisuhteessa. Myös seksuaalisuudesta puhutaan ja teeman ympärillä on harjoituksia, kuten muillakin parisuhdekursseilla.

Parisuhdekurssi – verkkokurssi vai viikonloppu?

Suosittelemme lämpimästi molempia vaihtoehtoja. Kurssit ovat hyvin eri tyylisiä. Verkkokurssi sopii erinomaisesti tilanteeseen, jossa ei ole mahdollista järjestää kokonaista viikonloppua parisuhteelle. Verkkokurssi vaatii kuitenkin molempien aitoa tahtoa ja sitoutumista kurssin tekemiseen. Jos on vaarana, että aikaa harjoituksille “ei vain järjesty” tai toinen kumppaneista on epävarma koko kurssista, suosittelemme kokeilemaan kurssiviikonloppua.

Ryhmässä on helpompi orientoitua käsillä olevaan teemaan, mikäli se muuten tuntuu vaikealta tai muut asiat häiritsevät helposti mieltä. Kursseilla ryhmissä ei kuitenkaan käsitellä intiimejä yksityisasioita, vaan jokainen pari käy harjoitukset läpi oman kumppaninsa kanssa.

Holistilla on taipumus ajautua parisuhdeajalla suunnittelemaan tehtäviä asioita, uusia projekteja ynnä muuta. Viikonloppu hotellissa ohjatulla toiminnalla oli siksi todella hyvä kokemus! Vaikka moni keskustelu ei olisi koskaan vienyt pidempään kuin puoli tuntia, ei keskusteluja saatu valmiiksi, koska juttu kulki aina toisille raiteille. Viikonlopun aikana oli rauhaa ja sopiva tila keskittyä vain parisuhteeseen.

Parisuhteen verkkokurssi tuli ajankohtaiseksi, kun oli selvää, ettei ole mahdollista lähteä useaksi päiväksi pois kotoa. Holistin kokemus verkkokurssista perustuu parisuhteeseen, jossa molemmat ovat motivoituneita hoitamaan parisuhdetta ja tekemään harjoituksia silloinkin, kun ne ensin tuntuvat hieman omituisilta tai omalle tyylille vierailta.

Verkkokurssilla edetään omassa tahdissa

Verkkokurssilla on tärkeää, että tehtäviä voi tehdä silloin, kun itselle sopii. Kahdenkeskistä aikaa löytyy pienten lasten vanhemmilta harvakseltaan sieltä täältä – välillä tuntuu, ettei sitä löydy ollenkaan!

Kun kurssilla voi edetä omaan tahtiin, ei ole liikaa paineita suorittamisesta. Kirsi Salon parisuhdekurssi on lähtökohtaisesti neljän viikon mittainen, mutta halutessaan kurssille saa lisää aikaa. Tämä mahdollistaa myös sen, että jos jossakin harjoituksessa kaipaa uusintaa ennen eteenpäin siirtymistä, niin voi rauhassa tehdä.

Harjoituksista saa myös eniten irti, kun niitä voi tehdä silloin, kun molemmilla on sellainen olo. Kovin stressaantuneena tai väsyneenä ei kannata väkisin yrittää tehdä parisuhdeharjoituksia – se voi tuntua teeskennellyltä.

Viikonloppukurssi vie pois arjesta

Viikonloppu hotellissa on upea kokemus, joka vie jo fyysisesti pois arjesta. Kauniissa ympäristössä, jossa ohjaajat pitävät huolen keskittymisestä olennaiseen, on kokemattomankin kurssilaisen helppo pysyä aiheessa ja työstää itselle vaikeampien teemojen käsittelyä.

Joskus olosuhteet kotona ovat myös sellaiset, että on parempi järjestää viikonloppu toisessa ympäristössä kuin yrittää saada hiljaisia hetkiä kurssin tekemiseen. On myös todistettu lukuisilla tutkimuksilla, että fyysisen ympäristön vaihtaminen virkistää mieltä ja altistaa positiivisesti uusille kokemuksille.

Parisuhdeviikonloppu tuo sekä parisuhteelle että molemmille yksilöinä virkistystä ja tervetulleen tauon jokapäiväiseen arkeen. Voin luvata, että kotiin palaa viikonlopusta kaksi levännyttä ja kuulluksi tullutta ihmistä.

Parisuhdekurssi netissä tai viikonloppuretriitillä

Helppo ja halpa parisuhdekurssi – Elämä pelissä

Olet ehkä seurannutkin Ylellä esitettävää sarjaa nimeltä Elämä pelissä?  Sarjassa muutama suomalainen tunnettu pariskunta antautuu parisuhdealan ammattilaisen, Tony Dunderfeltin, ohjattaviksi ja tekee monenlaisia parisuhdetehtäviä. Ohjelman yhteydessä voi tehdä täysin veloituksetta ja rekisteröitymättä Elämä pelissä-parisuhdetestin.

Kysymyksiä on testissä aika liuta, joten se on varsin kattava katsaus omaan parisuhteeseen. Kysymykset on kuitenkin muotoiltu yksinkertaisiksi ja niihin on helppo vastata. Tämän lisäksi voit tilata sähköpostitse ilmaisen parisuhdekurssin, joka etenee yhtaikaa tv-ohjelman kanssa.

Tämä voi olla erinomainen vaihtoehto ensimmäiseksi kokeiluksi parisuhdekurssien maailmassa: saat kiinni siitä, minkälaisia asioita parisuhdekurssilla yleensä käsitellään. Et kuitenkaan maksa mitään ja voit keskeyttää kurssin halutessasi.

Elämä pelissä -sarjassa voi herättää ärsytystä korostettu näkemys miehen ja naisen eroista, esimerkiksi miehen maailmankuva tilastoista ja numeroista kiinnostuneena “kylmänä” ja naisen maailmankuva ylikorostetusti omiin tunteisiin keskittyvänä, faktat sivuuttavana arkkityyppinä. Joillekin tämä kuvaus toki sopii, mutta Holisti ei moisesta innostu. Pienistä puutteistaan huolimatta sarja on parisuhteensa hyvinvoinnista kiinnostuneelle ehdottomasti hyvää ja hyödyllistä katsottavaa.

Jos parisuhdekurssit eivät ole tuttu juttu, ohjelmasta saa viitettä, millaisia asioita kursseilla käydään läpi. Elämä pelissä-sarjassa tehdään dramatisoituja tilanteita eli parit näyttelevät joitakin tilanteita muulle ryhmälle tai ohjaajalle. Tämä on kuitenkin aika harvinaista parisuhdekursseilla. Monen pelko siitä, että joutuu näyttelemään muiden edessä, on turha.

Tunne parisuhteesi, tunne itsesi

Parisuhdekurssi on aina itsetuntemusta lisäävä kurssi. Kun opimme lisää parisuhteestamme, opimme lisää itsestämme. Kumppanin parempi tunteminen auttaa meitä näkemään, minkälaisen ihmisen kanssa olemme valinneet jakaa arjen – ja sekin kertoo meistä itsestämme jotain.

Clover_heart_2_by_BeccadinasourVaikka parisuhdekurssi on iloinen, hyvään keskittyvä kurssi, se avaa usein pariskunnalle uusia asioita näkyville. Pääpaino onkin siinä, että kun otamme erikseen aikaa parisuhteelle emmekä käytä puolivahingossa suhteelle varattua aikaa johonkin muuhun, löydämme nopeasti suuria asioita. Niiden äärelle ei vain yleensä osata tai ehditä pysähtyä.

 

Monesti parisuhteen vaikeudet ovat seurausta siitä, että yhteys on hiljalleen hiipunut. Puhumme toistemme ohi tai parisuhde putoaa tärkeysjärjestyksessä liian alas. Parisuhdekurssi on hyvä tapa virkistää suhdetta ja pitää läheisyyttä yllä.

Milloin parisuhdekurssi ei ole ratkaisu?

Merkittävän suuri osa niistä pareista, jotka uskaltautuvat parisuhdekurssille, menevät sellaiselle uudestaan. Viikonloppukurssien palautteissa näkyy harvoin negatiivista palautetta ja silloinkin ne koskevat usein kahta asiaa: hotellin ruoan aikataulua tai laatua sekä sitä, että kurssille on osunut kriisissä oleva pariskunta. Tämä on todella harvinaista, sillä kurssien järjestäjät painottavat, että kurssit eivät ole akuuttien kriisien selvittämiseen soveltuvia. Joskus kuitenkin käy niin, että pariskunta ei itse osaa arvioida suhteensa tilaa oikein.

Parisuhdekurssi ei sovi tilanteeseen, jossa suhde on kriisissä tai suhteen ongelmana on esimerkiksi pettäminen. Kursseilla ei ole aikaa perehtyä syvällisesti parien ongelmiin, vaan erilaiset tehtävät ja teemat ovat kaikille yhteisiä. Täytyy myös muistaa, että vaikkapa pettämistilanteessa kurssilla ei ole ongelman suhteen ammattitaitoista ohjaajaa, tai jos sattuukin olemaan,, ei hänellä ole aikaa käsitellä yhden pariskunnan kriisiä muiden kustannuksella. Parisuhdekursseilla vahvistetaan olemassaolevaa hyvää ja keskitytään parisuhteen voimavaroihin. Se ei ole terapiaryhmä, vaikka toki viikonloppu voi monella tapaa tuntua terapeuttiselta. Vaikeassa tilanteessa kannattaa ottaa yhteys pariterapeuttiin tai -neuvojaan.

Comments are closed.