Sinisen valon haitat – näin suojaat silmiäsi

lasitSininen valo on siniviolettia säteilyä, jota luonnollisesti tulee ennen kaikkea auringosta. Suuren osan sinisestä valosta silmiin heijastavat tietokoneen, puhelimen tai tabletin näyttö. Terveysriskin sinisestä valosta tekee se, että se aiheuttaa silmänpohjan ikärappeumaa sekä harmaakaihia.

Sininen valo häiritsee tutkitusti myös melatoniinin eli pimeähormonin tuotantoa elimistössä. Olet varmasti kuullut, että tietokone, televisio ja puhelin tulisi sammuttaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa? Tässä on syy. Toki myöhäisellä netin selaamisella on muitakin haittoja unelle, kuten jatkuva virikkeiden virta ja siten stressin ylläpito kehossa.

Tieto sinisen valon aiheuttamista terveyshaitoista alkaa onneksi levitä Suomessakin. Tiedon leviäminen on tärkeää jo siksi, että silmänpohjassa tapahtuneita vaurioita ei pystytä korjaamaan. Sinisen valon haitoilta suojautumisessa on siis kyse ennaltaehkäisystä. Mitä enemmän tiedämme sinivioletin säteilyn riskeistä, sen paremmin voimme suojata silmiä jo lapsesta saakka. Esimerkiksi aurinkolasit kannattaa hankkia BlueStop-linsseillä varustettuna.

Koska emme voi useinkaan esimerkiksi työmme takia vältellä näyttöpäätettä, tarvitsemme jotakin suojaksi näytön ja silmiemme välille. Kotimainen Piiloset valmistaa sinistä valoa hyvin suodattavia BlueStop-linssejä. Myös ravinnolla voit vaikuttaa: riittävä omega-3, sinkin ja luteiinin saanti auttaa näköä pysymään hyvänä siniselle valolle altistumisesta huolimatta.

2 Comments

  1. Sinisen valon haittoja voi tietokoneen osalta ratkaista helposti f.lux-nimisellä pienellä ohjelmalla, jonka säätää näytön sinisen värin matalammaksi yöaikaan. Näin silmät eivät rasitu pimeällä sinisestä valosta.

    Olen käyttänyt f.luxia vuosia ja suosittelen käyttöönottoa jokaisessa tietokoneessa. Käyttömukavuuden huomaa samantien, kun on pimeää ja kun ohjelma säätää sinisen valon tasoja alemmas.

    Ilmainen f.lux on ladattavissa osoitteesta: justgetflux.com

  2. Hyvä, että tästä asiasta kerrotaan, lehdistö kun on vaiennut. Mistä lähteistä löytyisi lisää tietoa sinisen valon haitoista silmänpohjalle?

Comments are closed