Alkoholittomuus auttaa maksaa jaksamaan

Kaikki mitä syömme ja juomme, kulkee ensin suoliston verenkierron ja sitten maksan kautta ennen päätymistään kulkemaan kehon verenkierrossa. Maksa on ihmisen elimistön rasva-aineenvaihdunnasta ja toksiineista vastaava puhdistaja.

Maksalla on lukuisia tehtäviä, mutta yksinkertaistettuna sen suurimmat tehtävät ovat seuloa kaikki kehoon tuleva, puhdistaa myrkylliset ja tarpeettomat aineet pois sekä hoitaa rasva-aineenvaihduntaa. Se on tärkeimpiä elimiämme, jolla on myös erityinen uudistumiskyky.

Alkoholi kuormittaa maksaa erittäin paljon, sillä maksa käsittelee alkoholin elimistössä. Alkoholi on maksasolumyrkky. Koska alkoholi on hermomyrkky, maksa lopettaa muut tehtävänsä siksi aikaa, että se saa työstettyä alkoholin pois. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi rasva-aineenvaihdunta keskeytyy, kunnes maksa saa puhdistettua kehon alkoholista. Oma alkoholinkäyttö voi olla haitallisempaa kuin on osannut ajatellakaan: esimerkiksi naisilla jo pari alkoholiannosta päivässä riittää maksan vahingoittumiseen. Suuri osa suomalaisista kantaa vähintään lievää ylipainoa, jolloin alkoholin lisäämä maksan rasvoittuminen kasvattaa monia terveysriskejä.

Toistuva ja runsas alkoholinkäyttö rasittaa maksaa niin, että se alkaa näkyä maksassa. Pitkäänkin jatkunut humalahakuinen juominen ja huonoon kuntoon päässyt maksa voi kuitenkin onneksi tervehtyä. Maksan uusiutumiskyky on erinomainen – mutta tietenkin tervehtyminen vaatii parempia elämäntapoja.

Kun maksa saa mahdollisuuden keskittyä tavanomaiseen tehtäväänsä ilman keholle myrkyllisen aineen työstämistä, muutokset alkavat näkyä nopeasti. Levännyt maksa jaksaa olla tehokas: rasva palaa hyvin ja kuona-aineet poistuvat elimistöstä ripeästi. Hyvinvoivan maksan hyödyt näkyvät todella kaikkialla kehossa – niin terveystarkastuksessa kuin peilikuvassakin.

Comments are closed.