Suojele suolistoa – laita korkki kiinni

Kun vähennät alkoholin käyttöä tai lopetat juomisen kokonaan edes kuukaudeksi, muutokset alkavat näkyä nopeasti suolistossasi. Suoliston seinämien nukka on erittäin tärkeää ja tietyt ruoat ja juomat voivat heikentää sitä paljonkin. Alkoholin juominen tekee helposti vahinkoa suolenseinämälle ja saa siten aikaan pitkäkestoisia ja monipuolisia haittoja. Suoliston kun pitäisi olla terve, jotta se poimii kaikki tarvitsemansa hyödylliset ainesosat elimistön tarpeisiin ja jättää myrkylliset ja tarpeettomat sikseen.

Kun suoliston pinta on vaurioitunut, on seurauksena helposti imeytymishäiriö. Tällöin ravinnosta saadut tärkeät vitamiinit ja hivenaineet eivät imeydy elimistöön tuomaan hyötyjä ja puutostilat näkyvät kehossa. Esimerkiksi hiustenlähtö, lohkeilevat kynnet ja samea iho ovat näkyviä merkkejä puutostiloista. Samoin aineet, joiden ei kuuluisi kulkeutua suoliston seinämän läpi verenkiertoon, pääsevät rikkoutuneen seinämän läpi aiheuttaen esimerkiksi tulehdustiloja ja vatsaoireita.

Alkoholi ei ole suoliston ystävä, päinvastoin. Alkoholi tappaa suoliston hyviä bakteereja altistaen elimistön erilaisille sairauksille ja epätasapainotiloille. On huono yhdistelmä, kun suoliston kunto heikkenee ja sille annetaan vielä perään roskaruokaa, joka monella kuuluu alkoholin kanssa tai seuraavana päivänä nautittaviksi. Ärtyneen suolen oireyhtymä eli englanniksi irritable bowl syndrome (IBS) ja jatkuva närästys ovat epämiellyttäviä seuralaisia, jotka aiheuttavat suolisto-oireita, kipuja, imeytymishäiriöitä ja mielialaoireita.*

*suolistossa muodostuu jopa 90% serotoniinista, joka vastaa suurelta osin mielialastamme. Suolistoa ei suotta kutsuta toisiksi aivoiksi, sillä suoliston hyvinvointi, etenkin sen bakteerikanta, vastaa hyvin paljon mielialoista ja jaksamisesta.

Jos kahvi, leipä tai muut ruoka-aineet tuntuvat aiheuttavan hyvin herkästi itselle vatsaoireita, vastaus saattaa piillä huonovointisessa suolenseinämässä eikä allergiassa tai yliherkkyydessä. Kun suoli saadaan kuntoon vähentämällä reippaasti alkoholin käyttöä tai mieluiten lopettamalla se kokonaan, alkavat monet ruoatkin kulkea ruoansulatuksessa aivan eri tavalla. Hyvinvoiva suolisto sietää erilaisia ruokia ja juomia paljon paremmin kuin vahingoittunut. Turvonnut vatsa alkaa rauhoittua ja kutistua, ja löysä vatsa toimia normaalisti.

Suoliston kunnon parantaminen alkoholi pois jättämällä on kiitollista, sillä suolisto korjaa itseään nopeasti: jo viikon kuluttua vatsa alkaa selvästi rauhoittua. Koska alkoholi tuo suolistoon liikaa happoa, kannattaa myös kahvin ja happamien mehujen määrää rajoittaa. Vatsaoireista tai imeytymishäiriöstä kärsivälle motivaatio on korkealla ja ensimmäiset palkinnot tulevat nopeasti. Viikonloppuinen viinijuhla kannattaa siis vaihtaa tipattomaan hyvinvointiin!

Comments are closed.