Auringonkukansiemen on erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon
Auringonkukansiemen on rasvainen – jopa puolet siitä on hyvälaatuista rasvaa – ja se on yksi parhaita jatkuvaan käyttöön sopivia kotikeittiön peruselintarvikkeita. Sellaisenaan pelkkää auringonkukansiementä ei kannata syödä suuria määriä päivässä, koska rasvan määrä on suuri. Pari ruokalusikallista ja muihin siemeniin sekoitettuna se on erinomainen vaikka jokapäiväinen terveysruoka!
Pellavansiemen ja auringonkukansiemen ovat melko samalla viivalla kisassa, jossa mitataan parasta rasvahappokoostumusta. Auringonkukansiemenet soveltuvat hyvin aktiiviliikkujille ja urheilijoille, sillä lähes 70% niiden rasvasta on monityydyttymätöntä. Hyvien rasvojen saaminen on tärkeää liikunnalliselle tai muuten aktiiviselle ihmiselle ja niiden on todettu parantavan liikkujan vastustuskykyä esimerkiksi flunssaa vastaan.
Auringonkukansiemen – miten sen käyttö toimii kotikeittiössä?
Auringonkukansiemen sopii erinomaisesti salaatteihin, koska sen maku on pähkinäinen ja rakenne pehmeä. Auringonkukansiemen omaa ehkä miellyttävimmän suutuntuman kaikista siemenistä. Tosin, jos kokeilet luomulaatuisia raakoja siemeniä, myös kurpitsansiemenet ovat erittäin pehmeitä ja niissä on voimakas mutta pehmeä maku. Terävyys on usein merkki siementen käsittelystä ja niihin kertyneistä esim. torjunta-ainejäämistä.
Pehmeytensä ja rasvaisuutensa ansiosta auringonkukansiemen toimii erinomaisena lisänä pirtelöissä ja leivonnaisissa, kuten raakasuklaassa tai sämpylöissä. Auringonkukansiemen on tuttu leipien osana, mutta se sopii varsin hyvin myös muffineihin ja muuhun makeaan taikinaan.
Auringonkukansiemen saa lisää potkua pannulla, jos sen paahtaa kevyesti. Vaikkapa salaattiin kannattaa kokeilla paahtaa auringonkukansiemenet ja suolata ne kevyesti.