Auringonkukansiemen on pehmeä ja monikäyttöinen

auringonkukansiemenRunsaasti kaliumia, sinkkiä, fosforia, rautaa, magnesiumia ja seleeniä. Aika paljon pieneltä, värittömän oloiselta siemeneltä, vai mitä? Auringonkukansiemen on vaatimattomasta ulkomuodostaan huolimatta kärkipäässä, kun etsitään kasvikunnan tuotteiden terveellisimpiä yksilöitä. 100g auringonkukansiemeniä sisältää jopa 23g proteiinia. Lisäksi auringonkukansiemenet sisältävät B-vitamiineja sekä suuren määrän E-vitamiinia.

Auringonkukansiemen on erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon

Auringonkukansiemen on rasvainen – jopa puolet siitä on hyvälaatuista rasvaa – ja se on yksi parhaita jatkuvaan käyttöön sopivia kotikeittiön peruselintarvikkeita. Sellaisenaan pelkkää auringonkukansiementä ei kannata syödä suuria määriä päivässä, koska rasvan määrä on suuri. Pari ruokalusikallista ja muihin siemeniin sekoitettuna se on erinomainen vaikka jokapäiväinen terveysruoka!

Pellavansiemen ja auringonkukansiemen ovat melko samalla viivalla kisassa, jossa mitataan parasta rasvahappokoostumusta. Auringonkukansiemenet soveltuvat hyvin aktiiviliikkujille ja urheilijoille, sillä lähes 70% niiden rasvasta on monityydyttymätöntä. Hyvien rasvojen saaminen on tärkeää liikunnalliselle tai muuten aktiiviselle ihmiselle ja niiden on todettu parantavan liikkujan vastustuskykyä esimerkiksi flunssaa vastaan.

Auringonkukansiemen – miten sen käyttö toimii kotikeittiössä?

Auringonkukansiemen sopii erinomaisesti salaatteihin, koska sen maku on pähkinäinen ja rakenne pehmeä. Auringonkukansiemen omaa ehkä miellyttävimmän suutuntuman kaikista siemenistä. Tosin, jos kokeilet luomulaatuisia raakoja siemeniä, myös kurpitsansiemenet ovat erittäin pehmeitä ja niissä on voimakas mutta pehmeä maku. Terävyys on usein merkki siementen käsittelystä ja niihin kertyneistä esim. torjunta-ainejäämistä.

Pehmeytensä ja rasvaisuutensa ansiosta auringonkukansiemen toimii erinomaisena lisänä pirtelöissä ja leivonnaisissa, kuten raakasuklaassa tai sämpylöissä. Auringonkukansiemen on tuttu leipien osana, mutta se sopii varsin hyvin myös muffineihin ja muuhun makeaan taikinaan.

Sunflower_and_seedsVaikka et surauttaisi auringonkukansiemeniä tehosekoittimessa, niitä voi ripotella jogurtin tai rahkan joukkoon. Ne sopivat todella hyvin osaksi siemensekoitusta ja omatekoista mysliä! Pehmeän rakenteensa ansiosta niitä ei tarvitse rikkoa ennen syömistä. Periaatteessa kaikki siemenet (ja pähkinät) olisi hyvä liottaa ennen käyttöä, mutta auringonkukansiemen on niin pehmeä, että varsinkin luomulaatuinen raaka auringonkukansiemen maistuu helposti suoraan pussista. Jotta saat siemenen sisältämät vitamiinit, hivenaineet ja rasvat hyötykäyttöön, tulee siemenet aina kuitenkin pureskella hyvin, ellei niitä murskaa jo ennen syömistä!

Auringonkukansiemen saa lisää potkua pannulla, jos sen paahtaa kevyesti. Vaikkapa salaattiin kannattaa kokeilla paahtaa auringonkukansiemenet ja suolata ne kevyesti.

Comments are closed.