Tipattoman tueksi löytyy hyvää kirjallisuutta sekä suomeksi että englanniksi! Suomessa raittiutta käsittelevät kirjat ovat tyypillisesti suoraan alkoholismiin liittyviä. Kokemuspohjaisessa kirjallisuudessa suomenkielisistä teoksista voi olla apua ja tukea omaan alkoholittomuuteen etenkin silloin kun taustalla – tai tällä hetkelläkin – on itsellä ongelmakäyttöä. Sen sijaan englanninkielellä on useita tuoreita teoksia alkoholittomuudesta, jotka käsittelevät aihetta enemmän elämäntapana, terveystekona ja siis lifestyle-valintana.
Sekä kokemuskertomusten eli kirjoittajien omiin kokemuksiin ja elämään pohjautuvien kirjojen että tieteellisempien teosten ikä näkyy helposti. Alkoholista ja sen vaikutuksista ihmiskehoon tiedetään 2020-luvulla enemmän ja tarkemmin kuin vielä kymmenen-viisitoista vuotta sitten. Siksi aivokemiasta, psykologiasta ja fysiologiasta kiinnostuneen voi olla paras valita mahdollisimman uutta kirjallisuutta. Nykyaikainen kirjoittaminen alkoholismista ja/tai raittiuden valitsemisesta ei myöskään ole raskasta ja sen sosiaalinen merkitys on selvästi(!) alkanut muuttua 2010-luvulta eteenpäin.
Paitsi tukiryhmät, verkosto ja oma pohdinta, myös lukeminen auttaa ja tukee alkoholittomuudessa. Tiedon lisääminen on aina hyödyllistä, ja alkoholista luopumisessa tai juomisen vähentämisessä se on erityisasemassa – uusien tapojen luominen kun vaatii muutosta ajattelussa. Lukiessa on helppo tunnistaa piirteitä käyttäytymisessä, ajatteluvirheitä ja nauttia onnistumisista. Muiden kirjoittama tuntuu usein siltä kuin joku pukisi omaa ajattelua ja tuntoja sanoiksi, ja niinhän se onkin. Tärkeää on myös, että jos lähipiiristä ei löydy keskustelukumppania joka ymmärtää ja tukee raittiutta, kirjoista voi löytyä kaivattu tuki.
Suosittelemme tutustumaan silmiä avaavaan kirjallisuuteen alkoholista ja valinnasta elää ilman sitä. Listassa on mukana niin kertomakirjallisuutta, tiedettä ja tietokirjallisuutta kuin niiden yhdistelmiäkin.
Naisten kirjoittamaa kirjallisuutta alkoholista luopumisesta:
- We Are The Luckiest: The Surprising Magic of a Sober Life, Laura McKowen 2020
- Quit Like A Woman: The Radical Choice to Not Drink in a Culture Obsessed with Alcohol, Holly Whitaker 2019
- Sober Curious, Ruby Warrington 2018
- The Sober Diaries, Clare Pooley 2017
- The Unexpected Joy Of Being Sober, Catherine Gray 2017
- A Happier Hour, Rebecca Weller 2016
- Blackout: Remembering the Things I Drank to Forget, Sarah Hepola 2015
- This Naked Mind, Annie Grace 2015
- Mrs D is Going Without, Lotta Dann 2014
- Drink: The Intimate Relationship Between Women and Alcohol, Ann Dowsett Johnston 2013
- Unwasted: My Lush Sobriety, Sacha Zimmerman Scoblic 2011
Suomalaista kirjallisuutta:
- Tiedostavan siemailun taito, Ani Kellomäki 2019
- Läpivalaisu: pitkät jäähyväiset alkoholille, Riitta Castrén 2017
- Vapaa viinistä, Ira Koivu 2016
- Vähennä vähäsen, 2016
- Vapaa valitsemaan: tositarinoita raitistumisesta, 2015
- Irti alkoholista, 2014
- Viimeinen pisara, 2013
Perinteisten kirjojen lisäksi monesta suositusta kirjasta on saatavilla myös äänikirja-versio! Äänikirja ja erilaiset podcastit ovat loistavia kuunneltavaksi lenkkeilyyn, koiran ulkoiluttamisen ajaksi ja vaikka kotona siivotessa. Äänikirjojen ja podcastien avulla voit tehdä jotain muuta samalla kun mielesi seuraa kiinnostavaa keskustelua ja tarinoita alkoholittomuudesta. Voit imeä itseesi tietoa tieteellisellä pohjalla ja myös samaistua ja heittäytyä kuuntelemaan muiden tarinoita. Avoimiin, rehellisiin tarinoihin on usein helppo samaistua ja niiden avulla voi tutkia omaa suhdettaan alkoholiin. Podcastiti toimivat joskus myös hyvänä barriäärinä sille, että muut eivät näe mitä luet tai huomaa mitä kuuntelet, jos et ole halukas jakamaan yksityistä itsetutkiskeluasi.
Naisten tekemiä podcasteja raittiudesta:
- Janey Lee Grace: Alcohol Free Life
- The Seltzer Squad
- Recovery Happy Hour
- Club Soda Club
- Recovery Rocks
- Mother Recovering
- Home Podcast
- Spiritualish
- A Sober Girls Guide
- Sober Curious
Monet raittiuteen ja alkoholittomuuteen sekä riippuvuudesta selviämiseen liittyvät kirjat löytyvät helposti kirjastosta. Paljon materiaalia on saatavilla ilmaiseksi myös ainakin netin podcast-palveluista. Osa podcasteista löytyy Spotifysta.
E-kirjat ovat myös hyvä vaihtoehto perinteisille kirjoille. Näin kirja kulkee mukana läppärillä, pädillä tai on tallessa pöytäkoneella.
Tutustu kirjallisuuteen, podcasteihin ja blogeihin, joista takuulla löytyy oikea tyyli tukemaan juuri Sinun tilannettasi!