Mitä juoda tipattomalla – alkoholiton vaihtoehto saunakaljalle

Alkoholiton olut ja siideri

Joskus hyvä vaihtoehto on valita olut tai siideri alkoholittomana versiona. Muista kuitenkin, että lähes kaikissa alkoholittomissa versioissa on alkoholia hieman, usein noin 0,5%. Totutut tavat istuvat tiukassa. Tapojen muuttamiseen on eri teitä ja vain jokainen itse tietää pohjimmiltaan, mikä reitti on itselle oikea. Jollekin on oikea valinta jättää kaikki alkoholijuomien miedot versiot sikseen ja löytää jotakin uutta. Jollekin taas alkoholiton voi sopia etenkin illanviettoon ja juomisen vähentämiseen.

Usein alkoholiton olut saa roolin siltana muihin juomiin – aluksi tipattomalle ryhtyvä tarttuu alkoholittomaan versioon tutusta juomasta, kun ei muita ideoita kovin helposti tule mieleen ja tuttua tavaraa on helppo tilata ravintolassakin. Ajan mittaan kuitenkin valtaosa löytää itselleen vielä  sopivampia virvoitusjuomia, jotka ovat nautinnollisia ihan itsessään eivätkä vaikka vain alkoholijuoman korvikkeena.

Alkoholiton viini

Alkoholittomiin viineihin pätee sama kuin oluihin ja siidereihin, eli niissä on usein alle 1 % alkoholia. Alkoholittomien viinien valikoima on laajentunut viime vuosina paljon ja sen myötä yhä kuivempia vaihtoehtoja on myös saatavilla.

Kombucha

Etenkin saunajuomana ja kuuman kesäpäivän virkistäjänä kombucha on varmasti suosituimpia vaihtoehtoja alkoholijuomille. Moni juomisen lopettanut tai siitä taukoa pitävä tykkää juoda kombuchaa tilanteissa, joissa on ennen tottunut ottamaan sen oluen, siiderin tai viinilasillisen – tai monta.

Kombucha on lyhyesti sanottuna hiilihappopitoinen teejuoma, jonka pirskahtelevuus muistuttaa suussa raikasta olutta, vaikka ei toki maistu samalta. Raikas juoma on saatavilla lukuisissa eri makuvaihtoehdoissa ja siitä on tullut hyvin monelle graalin malja alkoholittomana saunajuomana.

Limsa

Jos hiilihappo ja makeus maistuvat, voi kokiksella tai muulla limsalla korvata alkoholijuoman helposti. Kaikki baarit myyvät limsaa, ja erilaisten limppareiden saatavuus on kaupoissakin erinomainen.

Limsassa on myös se hyvä puoli, että jos et jaksa selitellä juomattomuutta, kokislasista kukaan ei tiedä onko se rommikola tai muu drinkki – vai ihan pelkkää kokista.

Kookosvesi

Kookosvesi on terveellistä ja tehokas kehon nesteyttäjä. Se siis sopii lämpimään säähän ja saunaan huomattavasti paremmin kuin kehoa kuivattavat alkoholijuomat. Kookosveden maku jakaa ihmisiä – joillekin se on mitä suurin herkku, toisia kookosveden ominaismaku taas ei miellytä. Jääkaappikylmää kookosvettä kannattaa kokeilla, sillä siitä voi tulla keholle hyvää tekevä suosikkijuoma!

Vesi kuplilla ja ilman

Vesi vanhin voitehista! Yksinkertaista on tietysti juoda vettä. Raikas vesi on elimistön paras nesteyttäjä eikä siinä ole kalorikuormaa.

Jos pelkkä hanavesi tuntuu tylsältä, veteen voi tuoda monenlaisia ihania makuja lisäämällä vesikannuun esimerkiksi mansikkaa, kurkkua, minttua, basilikaa, sitruunaa tai limeä. Myös hiilihapotettu eli kuplavesi voi tuoda kaivatun virkistyksen vaikkapa mökkilaiturilla.

Alkoholiton viina

Mocktailit eli alkoholittomat drinkit ovat tänä päivänä aivan erilaisia ja monipuolisempia kuin ennen! Hehkutettu brittiläinen Seedlip on mainio esimerkki yrttiviinasta, jossa ei ole lainkaan alkoholia – sillä voi luoda herkullisia cocktaileja, jotka muistuttavat makumaailmaltaan erilaisia gin-pohjaisia ja muita drinkkejä. Voit nauttia voimakkaita makuja aivan kuten ennenkin, saada hyvää palvelua ja laadukasta tavaraa baaritiskiltä, samalla pysyen tipattomalla!

Kahvi

Joissain tilanteissa, esimerkiksi kotona katsellessa urheilua tai nauttiessa lämpimästä kesäpäivästä terassilla, kahvi on hyvä vaihtoehto oluelle tai muulle alkoholipitoiselle juomalle. Vanhojen tapojen tilalle luodaan uusia, ja täydellinen kahvikupillinen niin tv:tä katsoessa, ystävän kanssa kuulumisia vaihtaessa kuin työpäivän jälkeen rentoutuessa voi muuttaa vanhat tavat parempiin.

Vaihtoehtoja on aina! Motivoitunut löytää uusia tapoja toteuttaa arkisia rituaaleja ja rentoutuminen tapahtuu todella ilman alkoholiakin. Alkoholittomuuden ei tarvitse olla tylsää! Tee tilaisuudesta hauska ja kokeile monenlaisia juomia, joihin et ennen ole tutustunut. Maailma on täynnä herkullisia juomia, jotka sopivat eri tilaisuuksiin – eikä niissä tarvitse olla pisaraakaan alkoholia.

Keho kiittää siitä, ettei etanoli pääse häiritsemään sen toimintaa. Vaikka on totta, ettei sokerikaan ole elimistölle ihanteellinen aine, on sokerilla huomattavasti vähemmän haittoja ja riskejä kuin alkoholilla, joka on myrkky niin maksalle kuin muullekin elimistölle. Valitsemalla toisenlaisen juoman säästät kaloreita, rahaa ja kehoasi.

Comments are closed.