Tipattomuus parantaa unen laatua

Unen tehtävä on palauttaa keho päivän tapahtumista ja puhdistaa aivot kuona-aineista, joita joka päivä kertyy. Urheilijat tietävät, että lihas kasvaa juurikin levossa eli laadukas uni on lihaskasvun salaisuus. Pelkällä treenaamisella, jonka päälle nukutaan tv-maratonin jälkeen 5 tunnin yöunia ja muutaman kerran viikossa nautitaan pari olutta ennen nukkumaanmenoa, ei tuota läheskään niitä tuloksia kuin unestaan huolta pitävät treenaajat saavat. Miksi?

Riittävä uni takaa hermoston, hormonien, aineenvaihdunnan, nestekierron ja ajattelukyvyn hyvän toimintakyvyn. Kun uni heikkenee joko siksi, että sitä on liian vähän tai siksi, että sen laatu on huonoa (yöllinen heräily, eri unen vaiheiden puuttuminen tai heikkous, hengitysteiden tukkoisuus ylipainon/alkoholin takia), huonot vaikutukset näkyvät nopeasti.

Kiinnostavaa ja jotenkin surullista on, että olemme painottaneet niin paljon muita statusta nostavia asioita, että olemme jättäneet unen vähälle huomiolle pitkäksi aikaa. Kiire ja ainakin teennäinen tuloksellisuus, mutta ennen kaikkea stressi, on saanut meidät luopumaan unen määrästä muiden asioiden tieltä.

Väsymyksestä on tullut normaalia: monella työpaikalla työntekijät puhuvat pitkin päivää ja viikkoa keskenään siitä, kuinka väsyttää. Väsyttää aamulla kun tullaan töihin, väsyttää lounaan jälkeen ja väsyttää kun alkaa olla iltapäivä. Sitten kotona väsyttää töiden jälkeen, illalla väsyttää päivällisen jälkeen ja väsähtäneenä onkin houkuttelevaa istua katsomassa Netflixiä ja ottaa pari olutta, koska siitä tulee parempi mieli. Ja kuinka ollakaan, nukkumaan mennään yöllä – ei illalla – ja aamulla taas väsyttää.

Jatkuva väsymys ei ole normaalia. Jos aamuisin on toistuvasti vaikea nousta ylös ja mieli sakkaa, uni ei ole ollut riittävän palauttavaa.

Jo yksi tai kaksi annosta eli kaksi keskiolutta tai yksi iso viinilasillinen voi sekoittaa yöunet. Alkoholia käytetään edelleen iltaisin unta tuomaan, koska iltanaukkuun liittyy vanha uskomus unen tuomisesta, mutta todellisuudessa alkoholi nimenomaan häiritsee unta. Viina voi tosiaan helpottaa nukahtamista, mutta sen tuoma uni ei ole suinkaan normaalia.

Humalassa sammuminen on eri asia kuin nukahtaminen. Alkoholi pilaa herkästi luonnollisen unen, johon kuuluu erilaisia unen vaiheita. Alkoholia käytettyä syvän unen tärkeät vaiheet voivat jäädä kokonaan pois. Yöllä heräily ja voimakas hikoilu heikentävät nekin merkittävästi unen laatua.

Huonosti nukkunut keho ei ole puhdistunut yön aikana kunnolla ja palautunut kuten pitäisi. Huono yöuni sekoittaa hormonitoiminnan, lyhentää pinnaa, hidastaa rasva-aineenvaihduntaa ja tekee hallaa aivojen toiminnalle.

Kun lopetat alkoholin käytön, uni paranee suurimmalla osalla hyvin nopeasti. Syvän unen määrä lisääntyy, nestekierto tehostuu ja koko elimistön hormonitasapaino alkaa palautua. Ärtyneisyys vähenee, mieliteot ruoan suhteen vähenevät huomattavasti ja ajatus kulkee paremmin. Uni todella on yksi kolmesta kovasta: ruoka, liike, lepo.

Muistatko enää, miltä tuntuu herätä aamulla virkeänä, hyvin levänneenä ja hyväntuulisena? Väsymys on tuttua niin monelle, että olemme alkaneet pitää sitä jopa normaalina. Ihmisen kuitenkin on tarkoitus terveenä, kehon toimiessa oikein, olla virkeä ja pääsääntöisesti hyväntuulinen.

Voisiko alkoholista luopuminen auttaa Sinua nukkumaan paremmin ja siten saada hämmästyttävästi koko kehosi toimimaan paremmin?

Comments are closed.