Tiedätkö, mitä materiaalia käyttämäsi lautaset, mukit ja aterimet ovat? Entä säilytysastiat?
Luultavasti ne ovat muovia, mutta millaista muovia? Erilaisia muoveja käytetään aina tuttipulloista haarukoihin ja pakasterasioihin. Muovien erilaiset koodit ja yksittäisen tuotteen kunto kertovat paljon siitä, kuinka turvallinen se on käytössä.
Muovin numeromerkinnät
Muovituotteiden pohjassa on symbolin sisällä numero, joka kertoo tuotteen valmistuksessa käytetyn muovin laadun. Vältä erityisesti numeroita 3, 6 ja 7.
Numero 3 on PVC-muovia, joka on karsinogeeni, kuten on myös numero 6,polystyreeni. Numero 7 eli polykarbonaatti sisältää BPA:ta (bisfenoli-A), joka on voimakas xenoestrogeeni. Samoin kuin numerot 3 ja 6, se vaikuttaa haitallisesti elimistön hormonitoimintaan.
Jos vasta aloittelet muoveihin perehtymistä ja niiden haittojen välttelyä, aloita näistä kolmesta muovista. Huomioi, että muovia numero 7 löytyy myös säilykepurkkien sisäpinnoilta. Aivan kaiken kosketuksen välttämistä muovin kanssa ei tarvitse lähteä tavoittelemaan. On suuri muutos parempaan, että minimoit oman ja perheesi ruoan kosketuksen haitallisten muovien kanssa.
On hyvä idea käydä läpi kaikki muoviastiat mitä kotoa löytyy ja selvittää niiden muovin laatu. Jos astiassa ei ole mitään merkintää, se kertoo huonoa. Jos ja kun osa astioista menee vaihtoon, suosittelemme hankkimaan laadukkaita lasisia säilytysastioita. Teräs on erinomainen materiaali kulhoihin, joita käytät leivonnassa ja ruoanlaitossa. Sitä ei kuitenkaan saa laittaa mikroon. Mikroon sopii laitettavaksi yleensä keraamiset kulhot ja tarkoitukseen sopivat lasiastiat. Lasirasioissa on myös se hyvä puoli, että näet jääkaapistasi, mitä siellä on eivätkä vanhoihin raejuustorasioihin pakatut päivällisruoat päädy roskikseen unohduttuaan hyllylle.
Vahingoittunut muovi kannattaa hävittää
Jos muovisten aterimien, mukien tai lautasten pinta on vaurioitunut, niitä ei kannata enää käyttää. Naarmuuntuminen tekee muovituotteesta riskialttiin käyttää, koska muovista liukenee yhä helpommin haitallisia yhdisteitä ruokaan tai juomaan. Lämpö lisää liukenemista.
Juomapullojen osalta erilaiset juomat vahingoittavat muovin pintaa, jolloin ei-toivottua liukenemista tapahtuu. Muoviseen juomapulloon ei saisi laittaa hapokkaita tai kuumia juomia, vaan aina puhdasta vettä. Mikäli käytät juomapullossa veden seassa sitruunamehua tai lisäravinteita, hanki lasinen juomapullo tai varmista, että muovisessa juomapullossa on käytetty korkealaatuista ja BPA-vapaata muovia.
Muoviset lasten astiat
Omasta lapsuudesta peräisin olevien muoviastioiden käyttäminen myös omilla lapsilla saattaa tuntua ekologiselta vaihtoehdolta, mutta vaarana on, että vanhoista muovituotteista siirtyy lapsen elimistöön vaarallisia aineita.
Ikä ei tee muovista myrkytöntä. Ennen 2000-lukua valmistetuissa muoveissa on paljon aineita, joita ei enää saa käyttää lelujen tai astioiden valmistuksessa niistä liukenevien haitallisten yhdisteiden vuoksi. Parhaat vaihtoehdot muovisille lasten astioille ovat esimerkiksi vitroposliini, melamiini, lasi ja teräs.
Muoviastian lämmittäminen
Vaikka jotkin muovit ovat parempia keittiössä käytettäviksi kuin toiset, ei pääsääntöisesti mitään muovia kannata lämmittää. Muoviastioiden laittamista mikroon tulisi aina välttää. Myös lämpimän ruoan laittaminen muoviastiaan saa muovin reagoimaan. Jos siis aiot siirtää päivälliseltä jääneet ruoat muovirasiaan, anna ruoan jäähtyä ensin! Lämpö saa muovin reagoimaan ja vapauttamaan haitallisia aineita ruokaan ja sitä kautta ihmisen elimistöön.
Tästä syystä kuumia juomia ei kannata nauttia muovimukeista, vaan aina posliinikupista tai lasista.
Muovinen pakastusrasia on turvallinen säilöntään, kunhan muistaa, että pakastusrasiaa ei sulattaessaan lämmitä liiaksi.
Muovi muissa tuotteissa
Muovia on kaikkialla. Esimerkiksi lasten vaatteiden kuvat ovat useimmiten haitallisimpia muoveja. Muovia emme pääse pakoon eikä sen absoluuttinen välttäminen ole tarpeenkaan. Voimme kuitenkin olla tietoisia muovien haitoista ja tehdä järkeviä valintoja. Kaikkein tärkeimpiä ovat valintamme ruoanlaitossa – mitä ravintomme mukana kulkee elimistöön?
Mitenkäs on mikroastioiden laita? Niissä on tarkoitus valmistaa ruoka tai vaikka vain lämmittää.
Suomessa urheilukaupat myyvät “Nike” merkkisiä muovisia juomapulloja, pohjassa muovimerkintä “7” pullon sivulla on etiketti “Contains no BPA/ Ne contient pas de Bisphenol A (BPA)”.
Miksi sellaisia muovituotteita myydään vieläkin, vaikka “Muovituotteiden pohjassa on symbolin sisällä numero, joka kertoo tuotteen valmistuksessa käytetyn muovin laadun. Vältä erityisesti numeroita 3, 6 ja 7.”
Pingback: Muovit – Sallan opinnot