Rooibos-tee

Rooibos-tee on terveellisin teejuoma

Rooibos-tee on yrttitee, joka valmistetaan Aspalathus linearis -kasvista. Kyseinen kasvi tunnetaan Suomessa nimellä punapensas. Vaikka usein puhutaankin rooibos-teestä, kyseessä ei ole varsinainen teekasvi, vaan yrttitee, joka on valmistettu punapensaan lehtiä uuttamalla.

Rooibos-tee on väriltään ihanan punainen. Punainen väri syntyy siitä, että valmistuksen yhteydessä punapensaan lehtiä hapetetaan, jotta juoman mausta ja väristä tulee voimakkaampi. Kaikki rooibos-tee siis ole punaista, vaan tarjolla on hapettamatonta vihreää rooibos-teetä.

Rooibos-teen terveysvaikutukset

Usein puhutaan vihreän teen mahtavista terveysvaikutuksista. Ja onkin aivan totta, että vihreällä teellä on lukuisia erinomaisia ominaisuuksia, mutta rooibos peittoaa vihreän teen miltei joka saralla.

Laskee verenpainetta ja kolesterolia: tämä ihmetee tarjoaa avun suomalaisten yleisimpään kansantautiin. Tee parantaa ihmisen verenkiertoa ja samalla laskee verenpainetta sekä kolesterolia. Jo pelkästään tämä asia on useimmille riittävä syy aloittaa rooibos-teen juominen.

Pienentää syöpäriskiä: jos äskeinen ihmevaikutus ollut tarpeeksi, rooibos myös ehkäisee syöpää! Jotkin tutkimukset tosiaan ovat osoittaneet, että rooiboksen sisältämät antioksidantit pienentävät syöpäriskiä. Syöpätutkimuksiin kannattaa kuitenkin suhtautua pienellä varauksella, koska syövän syntyprosessit eivät ole ikinä niin yksinkertaisia, että positiiviset vaikuttimet voitaisiin 100%:sesti osoittaa. Mutta siitä voidaan olla yhtä mieltä, että rooiboksen sisältämät antioksidantit vahvistavat solurakenteita sekä suojaavat DNA:ta mahdollisilta vaurioilta.

Ei sisällä kofeiinia: kofeiini aiheuttaa joillekin ihmisille jopa fyysisisä oireita. Kofeiiniyliherkille rooibos tarjoaa erinomaisen vaihtoehdon. Ja nyt on tietenkin hyvä korjata se harhaluulo, että teet eivät muka sisällä kofeiinia. Näin ei ole. Itseasiassa rooibos on ainoa teejuoma, joka ei sisällä lainkaan kofeiinia. Tästä syystä rooibos sopiikin erinomaisesti esimerkiksi lapsille, raskaana oleville sekä kaikille niille, jotka eivät syystä taikka toisesta halua kofeiinia elimistöönsä.

Vähentää stressiä ja parantaa unen laatua: rooibos tee sisältää rauhoittavia ja stressiä alentavia ainesosia ja monet ovatkin huomanneet unen laadun merkittävästi parantuneen ja nukahtamisen helpottuneen rooibos teen nauttimisen jälkeen. Jos kärsin unettomuudesta, kannattaa testata rooibosta iltateenä.

Sisältää arvokkaita antioksidantteja, mineraaleja ja flavonoideja: rooibos sisältää paljon elimistön toiminnan kannalta arvokkaita ainesosia. Antioksidantit suojaavat elimistöä ja mineraalit, kuten mangaanium, sinkki, rauta, kalsium ja magnesium, vahvistavat elimistöä. Flavonoidit puolestaan parantavat vatsan toimintaa, ehkäisevät kramppien syntymistä ja helpottavat allergiaoireita.

Miksi rooibos-teetä kannattaa käyttää?

 • Erinomainen vaihtoehto mustalle teelle ja jopa kahville
 • Ei sisällä kofeiinia
 • Kaloriton
 • Hyvänmakuinen, makean marjaisa teejuoma
 • Sisältää paljon tärkeitä mineraaleja
 • Tanniiniton
 • Vähentää stressiä
 • Suojelee soluja ja DNA:ta
 • Vahvistaa luita ja hampaita
 • Sisältää tärkeitä antioksidantteja ja flavonoideja
 • Sisältää runsaasti C-vitamiinia
 • Lievittää uniongelmia
 • Erittäin vatsaystävällinen
 • Auttaa iho-ongelmiin
 • Lievittää allergioiden oireita
 • Ei yhtään tunnettua negatiivista sivuvaikutusta

Rooibos-teetä lapselle tai vauvalle

Kuten olemme yllä kertoneet, rooibos sisältää paljon terveydelle hyödyllisiä ainesosia, eikä sillä ole mitään tunnettuja haittavaikutuksia. Se sopiikin aivan kaiken ikäisille vauvasta vaariin. Makean ja hedelmäisen makunsa ansiosta rooibos maistuu hyvin myös perheen pienimmille, ja hyvän maun lisäksi rooibos-teellä on paljon erinomaisia terveyshyötyjä lapselle tai vauvalle. Mikäli vauva kärsii univaikeuksista, saattaa rooiboksen rentouttava ja jännitystiloja poistava vaikutus tuoda helpotuksen. Rooibos lievittää vatsavaivoja, mikä voi tuoda apua esimerkiksi koliikkiin.

Comments are closed.