Sienikahvi – odottamaton yhdistelmä on voittamaton aamujuoma

Sienikahvi kuulostaa yhä monen suomalaisen korvaan vieraalta, mutta maailmalla erilaiset sienijuomat ovat olleet huippusuosittuja vuosien ajan. Mistään hömpästä ei ole kyse, sillä sienten terveysvaikutuksia on tutkittu hyvinkin paljon.

Yhä enemmän tutkittuihin sieniin kuuluvat esimerkiksi lion’s mane eli siiliorakas, chaga eli pakurikääpä, reishi eli lakkakääpä sekä cordyceps eli kiinanloisikka, ja juuri näitä sieniä sienijuomissa hyödynnetään. Eri sienillä on luonnollisesti erilainen vaikutus kehoon. Siksi sienikahvit, sienikaakaot ja esimerkiksi sieniuutteet on kukin tarkoitettu hieman erilaisiin tarpeisiin. Esimerkiksi lion’s manea, ruusujuurta ja chagaa sisältävä Think-sienikahvi sopii parhaiten työpäivän tueksi, sillä se auttaa keskittymään ja piristää ilman tavallisesta kahvista monelle seuraavaa energiapiikkiä ja siitä seuraavaa romahdusta. Sienikahvien kuulee usein toimivan erittäin piristävänä juomana, jonka antama vireys kestää pitkään ja tasaisesti, vaikka sen sisältämä kofeiinimäärä on vain noin puolet tavallisen kahvikupillisen kofeiinimäärästä.

Jos tavanomainen toimistokahvi ei aiheuta mitään ongelmia omien energiatasojen kanssa, tunnetilojen heittelyssä tai saa vatsaa reagoimaan ikävästi, ei liene varsinaista syytä siirtyä sienikahviin – paitsi tietenkin uteliaisuus ja kokeilunhalu! Suurella osalla ihmisistä kahvi kuitenkin aiheuttaa nopeatahtisia muutoksia kehoon. Vaikka kahvi piristää, se tuo mukanaan monille myös levottomuutta, hermostuneisuutta, äkillisen väsymyksen vaikutuksen lakatessa sekä erittäin tunnetusti myös vatsanpuruja.

Sienikahvi on todella kokeilemisen arvoinen, sillä se on tavanomaisia kahveja vatsaystävällisempi. Sienikahvin vaikutus ei myöskään ole samanlaista vuoristorataa kuin peruskahvilla, vaan virkistävä vaikutus on tasainen eikä seurauksena ole odotettavissa romahdusta omassa jaksamisessa parin tunnin kuluttua. Tämä on myös allekirjoittaneen oma kokemus!

Kenties tunnetuin sienikahvin valmistaja on suomalainen ja maailmanlaajuisesti tunnettu Four Sigmatic. Valikoimaan kuuluu sekä sienikaakao että sienikahvi eri versioineen. Käytännöllisimpiä tuotteita ovat mielestämme yksittäiset annospussit, joita saa 10 pussin pakkauksissa. Myynnissä on toki myös kahvinkeittimeen sopeutuva suodatinversio, josta keittää erinomaisen lounaskahvin oman terveytensä eduksi.

Sienikahvin käyttö – näin valmistat laadukkaan sienijuoman

Kuinka sienikahvia sitten käytetään? Niin sanottua taviskahvia toki ihan samoin kuin kahvia keittäisit muutenkin. Noudata toki aina annostusohjeita ja käytä aina puhdasta, raikasta vettä puhtaassa kahvinkeittimessä – oli valintasi sitten pöydällä seisova kahvinkeitin, AeroPress tai mikä tahansa valmistusmenetelmä.

Annospussien käyttö on sekin niin yksinkertaista kuin olla saattaa: jauhemaiseksi tai hienopuruiseksi kuvailtava laadukkaan pikakahvin ja sienijauheen seos kaadetaan pussista kupin pohjalle. Sitten päälle kaadetaan ohjeen mukainen määrä kuumaa vettä ja sekoitetaan. Ta-daa! Annospussin eli pikasienikahvin helppous on siinä, että oma kahvi kulkee aina mukana niin toimistolle kuin junaan ja luonnonpuistoonkin – mikäs sen parempaa kuin nauttia erittäin laadukasta sienikahvia kuksasta luonnon helmassa?

Sienijauhetta sisältäviin kaakaojuomiin pätee sama valmistusohje kuin pikakahveihinkin: sekoita annospussin sisältö tai lusikoi sopiva määrä sienikaakaojauhetta mukiin. Kaada päälle kuuma vesi tai makusi mukaisesti vaikkapa kauramaito, jolla teet kaakosta koostumukseltaan tuhdimman.

Erilaisten sienijuomien käyttöön pätee myös muutoinkin hyvä sääntö: kohtuus. Useimmissa sieniuutteita tai sienijauhetta sisältävissä tuotteissa on selkeästi ilmoitettu päivittäinen suositusannos, jota ei kannata ylittää.

Suosittelemme kokeilemaan rohkeasti sienikahvia, sillä sen hyvä maku ja tasapainottavat vaikutukset voivat todella yllättää!

Comments are closed.