Kahvinjuonnin lopettaminen – 10 parasta vaihtoehtoa kahville

Kahvinjuonnin lopettaminen on helpointa kesäloman jälkeen.Taas on se aika vuodesta, kun useimmilla suomalaisilla alkaa olla kesäloma lopuillaan. On aika palata takaisin työn pariin.

Lomien loppuminen on monelle surkuttelun aihe, mutta se on myös erinomainen mahdollisuus ottaa uutta suuntaa elämälle. Esimerkiksi kahvinjuonnin lopettaminen tai vähentäminen on kaikkein helpointa juuri kesäloman jälkeen.

Kesäloma on juuri riittävän pituinen ja tarjoaa niin paljon vaihtelua arjen rutiineille, että tuore töihinpalaaja on erityisen altis suurillekin elämänmuutoksille. Uudenvuodenlupausten sijasta kannattaakin panostaa loppukesään ja alkusyksyyn, koska juuri silloin on parhaat mahdollisuudet onnistua.

Miten liiallisesta kahvinjuomisesta sitten pääsee eroon? Esittelemme tässä artikkelissa muutamia erinomaisia vaihtoehtoja kahville. Toivottavasti jokin niistä sopii myös sinulle.

1. Pakuritee. Pakuritee valmistetaan jauhetusta pakurikäävästä eli chagasta. Kyse on puhtaan suomalaisesta superfoodista, jota on jo vuosisatojen ajan käytetty sen virkistävien ja suorituskykyä parantavien vaikutusten takia. Pakuriteetä on Suomessa käytetty myös kahvin korvikkeena. Esimerkiksi maailmansotien aikana, kun tavallista kahvia ei ollut tarjolla, Pohjois-Suomessa juotiin hyvin paljon pakuriteetä. Voit lukea lisää pakuriteen terveysvaikutuksista täältä.

Mikäli et ole valmis hyppäämään kahvista suoraan pakuriteehen, kannattaa maistaa pakurikahvia, joka on mielenkiintoinen sekoitus pakuriuutetta ja luomukahvia. Pakurikahvi on erittäin vatsaystävällinen ja hyvä tapa aloittaa tutustuminen pakurin makuun.

2. Yerba Mate. Matetee on Etelä-Amerikan subtrooppisella vyöhykkeellä kasvavasta yerba mate -puusta valmistettua teejuomaa, jolla on terveysvaikutuksia moneen lähtöön. Yerba mate sisältää mm. kaliumia, magnisiumia, natriumia ja rautaa sekä A, B, C ja E -vitamiineja sekä aivan erinomaisia ksantiineja. Yerba maten ksantiiniyhdistelmä piristää ja parantaa suorituskykyä sekä tehostaa aineenvaihduntaa, joten tehoa tästä ihmejuomasta kyllä löytyy.

Matetee on erinomainen kahvin korvike, koska sen maku muistuttaa kahvia sekä se sisältää hieman kofeiinia, joten kahvista mateteehen siirtyminen on suhteellisen helppoa. Lue täältä lisää yerba matesta.

Matcha3. Matcha. Mikäli olet ajatellut korvaavasi kahvinjuonnin vihreällä teellä, kannattaa tutustua matchaan. Matcha on vihreää teetä potenssiin kymmenen! Matcha valmistetaan kyllä teepensaan lehdistä, mutta niitä ei vain hauduteta vedessä, vaan jauhetut teelehdet sekoitetaan juotavaan veteen. Tämän takia kupillinen matchateetä vastaa terveysvaikutuksiltaan kymmentä kupillista vihreää teetä.

Matchateen suutuntuma on myös hieman lähempänä kahvia kuin vihreää teetä, joten senkin puolesta se sopii kahvin korvaajaksi. Lue lisää matchateestä.

4. Kaakao. Monille meistä kaakao on se tavanomaisin kahvin korvike. Kaakao on kahvin tapaan lämmintä, maistuu rikkaan makealta ja sitä saa siitä kahviautomaatin vierestä, joten sen juomiseen on itsestään selvät syyt. Meidän vinkkimme ei kuitenkaan neuvo juomaan tätä automaattikaakaota, vaan kaakaota, joka on valmistettu kaakaopavuista kylmäpuristetusta raakakaakaojauheesta. Raakakaakao on yksi kovimman tason superfoodeista:  se sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa sekä paljon antioksidantteja ja kuitua.

Valmista terveellinen raakakaakaojuoma kiehauttamalla esimerkiksi manteli- tai kookosmaitoa ja lisäämällä siihen kaakaojauhetta sekä ceyloninkanelia. Muista, että et käytä kaakaon makeutukseen tavallista valkoista sokeria. Sen tilalla voit käyttää joko hunajaa tai palmusokeria. Nämä eivät saa aikaan verensokeripiikkiä, jonka romahtaessa väsyt entistä enemmän.

5. Rooibos. Rooibos on yrttitee, joka on valmistettu punapensaan lehtiä uuttamalla. Kyseisen yrttijuoman terveysvaikutukset ovat päätä huimaavat. Maailman terveellisimmän juoman nimeäminen on paljolti määrittelykysymys, mutta rooibos peittoaa esimerkiksi vihreän teen miltei joka saralla. Tässä muutamia terveyshyötyjä: vähentää stressiä, suojelee soluja ja DNA:ta, vahvistaa luita ja hampaita, sisältää tärkeitä antioksidantteja, flavonoideja ja todella paljon mineraaleja sekä c-vitamiinia, livittää uniongelmia ja allergioita, ei sisällä kofeiinia ja on erittäin vatsaystävällinen. Eikä siinä ole yhtään tunnettua negatiivista vaikutusta. Kyse on siis erinomaisesta vaihtoehdosta kahville. Lue lisää.

Teehibiskus jääjuoma

6. Teehibiskus. Hibiskus-tee tunnetaan Suomessa monilla eri nimillä: kiinanruusu, malvatee, jamaikankukkatee ja teehibiskus. Kyseessä on punaisen värinen juoma, joka maistuu hieman kirpeältä. Sen maku tuo mieleen ehkä viinimarjat, karpalot, puolukat tai ehkä sitruunan. Teehibiskusta nautitaan jääteen tapaan viilentävänä juomana sekä myös lämpimänä haudutettuna teenä. Se soveltuu siis monenlaiseen käyttöön.

Teehibiskus on kovaa tasoa terveysvaikutustensa puolesta: se sisältää runsaasti antioksidantteja, se pudottaa tutkitusti verenpainetta ja tehostaa aineenvaihduntaa. Juoman kirpeys saattaa vaatia makeutusta, mutta osa ihmisistä juo teehibiskuksensa sellaisenaan. Tähän kiinnostavan makuiseen juomaan on helppo jäädä koukkuun.

7. Kookosvesi. Kookosvesi valmistetaan nuorista, vielä vihreistä kookospähkinöistä. Kookosvesi on kulkenut koko palmupuun läpi ja suodattunut kookospähkinän sisälle. Tämä on puhdistanut kookosveden perinpohjaisesti. Se onkin antibakteerista, antiviraalista ja antifungaalista sekä sisältää kehon nesteytystä tehostavia ja energisoivia elektrolyyttejä. Kookosvesi onkin erityisen sopiva palautumisjuomaksi, mutta se toimii hyvin myös työpäivän aikana, jos kaipaa ylimääräistä boostia. Se myös maistuu makealta, vaikka ei sisälläkään juuri lainkaan sokeria, joten se tyydyttää hyvin myös makeanhimon. Lue lisää kookosvedestä täältä.

8. Bambujuoma. Bambujuoma ei nimestään huolimatta sisällä bambua, vaan sen nimi viittaa erääseen lumoavaan guatemalalaiseen kahvilaan. Bambujuoma on vatsaystävällinen, vähäkalorinen ja kofeiiniton vaihtoehto kahville. Se sisältää luomulaatuista sikuria, turkkilaisia viikunoita, ohramallasta, vehnää ja kreikkalaisia tammenterhoja. Kuulostaa erikoisen miellyttävältä, ja sitä se tosiaan on. Tähän Alfred Vogelin ihmejuomaan voit tutustua lisää täällä.

9. Vihreä kahvi. Vihreä kahvi on valmistettu kahvipavuista, joita ei ole tavanomaisen kahvin tapaan paahdettu, vaan ne on aurinkokuivattu. Koska vihreän kahvin valmistukseen käytettyjä papuja ei ole paahdettu, sisältävät ne huomattavasti tavallista kahvia enemmän antioksidantteja (klorogeenihapot). Antioksidantit toimivat soluja ja DNA:ta suojaavasti, mutta tämä ei silti ole pääasiallinen syy vihreän kahvin käyttämiselle. Vihreää kahvia myydään pääasiassa laihdutustuotteena, joskin laajaa tutkimusnäyttöä vihreän kahvin tehosta ei ole.

Lasinen juomapullo Life Factory10. Raikas vesi. Jos mikään yllä olevista ei iskenyt, jää vaihtoehdoksi viileä ja raikas vesi. Useimmat suomalaiset, jotka juovat liikaa kahvia, juovat myös liian vähän vettä ja heidän kehonsa nestetasapaino heittelehtii. Erinomainen ratkaisu on lisätä veden juomista samalla kun vähentää kahvinjuontia. Juomaveden ei kannata olla jääkylmää vaan lähempänä huoneenlämpöä, jotta elimistön ei tarvitse reagoida äkilliseen kylmään vaan se voi keskittyä positiivisiin vaikutuksiin ja ottaa veden helposti vastaan.

Mikäli koet veden juomisen vaivalloisena tai hankalana muistaa, kannattaa panostaa hieman ja hankkia lasinen juomapullo. Omien kokemusteni mukaan lasisesta juomapullosta vesi maistuu ainakin 4 kertaa paremmalta, ja tyylikästä juomapulloa on myös mukava pitää matkassa.

Loppuhuomiot

Kahvinjuomisen vähentäminen on varmasti hyväksi monelle suomalaiselle, mutta lopettaminen ei ole välttämätöntä. Kohtuullisesti nautittuna kahvinjuominen voi olla keholle jopa positiivisempi asia kuin juomisen lopettaminen.

Sisätautien erikoislääkäri, professori Antti Aro kirjoittaa jopa, että “kaiken kaikkiaan kahvi on vaikutuksiltaan etupäässä hyödyllinen nautintoaine” (lähde) Kahvilla onkin myös suoranaisia terveyshyötyjä. Piristävän vaikutuksen lisäksi se myös antaa suojan 2-tyypin diabetestä vastaan, hidastaa dementian kehitystä, se suojelee maksaa ja parantaa lähimuistia.

Kahvinjuonnin lopettaminen kokonaan ei siis välttämättä ole tarpeellista, mutta jos koet kaipaavasi uusia asioita elämääsi tai koet kahvin suoranaisen haitalliseksi itsellesi (ei sovi vatsalle, kofeiiniyliherkkyys, energian romahdus parin tunnin sisällä kahvin nauttimisesta, aiheuttaa sydämentykytyksiä, hikoilua, huimausta yms.) kannattaa ehdottomasti kokeilla muita juomia kahvin korvikkeena.

Comments are closed.