Monta hyvää syytä pitää tipaton tammikuu

Korkin kiinni laittamisen terveyshyötyjä olemme jo listanneet ja niin tekevät monet muutkin joka vuosi. Syy aloittaa tipaton tammikuu on kuitenkin monesti hyvin henkilökohtainen ja menee hyötylistoja syvemmälle.

Se, miksi ihmisellä on motivaatiota aloittaa itse elämässään tipaton kuukausi, on hyvin henkilökohtainen asia. Syitä on monia: joulunpyhien aikana on ehkä syöty ja juotu erittäin runsaasti ja olotila on epämukava. Joulunajan normaalista poikkeava alkoholinkäyttö voi herättää syyllisyyttä ja tipaton tammikuu toimii eräänlaisena puhdistavana rituaalina.

Kyse voi olla myös kaveriporukan tai itsensä kanssa kisaamisesta, haasteesta: pystytkö siihen? Katsotaan, kuka porukasta onnistuu ja laitetaan vielä palkinto päälle! Leikki- tai urheilumielinen haaste tipattomalle voi olla tehokas tuki, kun ryhmä tietää jokaisen tavoitteen ja on mukana jutussa.

Uuden aloittaminen voi olla hyvin ajankohtaista juuri uuden vuoden alussa. Kun vuosiluku vaihtuu, herää myös oma mieli pohtimaan ajan kulumista ja oman elämän suuntaa. Tipaton tammikuu on luonteva osa ajanjaksoa, jossa pohditaan omia elintapoja ja terveyttä, kokeillaan uusia asioita ja halutaan kasvaa ihmisenä. Tipaton auttaa pohtimaan omaa alkoholinkäyttöä, huomaamaan tilanteet joissa alkoholia tekee mieli ja antaa tilaisuuden vertailla omaa oloa ilman arkeen kuuluvaa alkoholia tavanomaiseen tapaan viettää iltaa viinin kanssa asiaa sen enempää pohtimatta.

Tipaton tammikuu on riittävän pitkä aika, jotta muutoksia voi huomata usealla elämänalueella, mutta samalla se on riittävän lyhyt aika, johon moni voi ryhtyä. Muutaman viikon mittainen holittomuus ei ole sitoutumista loppuelämän muutokseen, vaan kiinnostava testi. Tipaton on vuoden alussa myös sosiaalisesti erittäin hyväksytty syy olla juomatta – muulloin sitä voi joutua selittelemään eri tavoin.

Humalaton helmikuu

Yhä useammalla tipaton alkuvuosi venyy niin kutsutun humalattoman helmikuun puolelle. Humalaton helmikuu on siis tyypillisesti jatkoa tipattomalle tammikuulle, jota jatketaan, vaikka kuukausi vaihtuukin.

Alkoholin haitoista pieninäkin määrinä tiedetään entistä enemmän, mutta kenties humalton helmikuu saa yhä lisää osallistujia vuosittain siksi, että vaihtoehtoja on entistä runsaammin tarjolla ja päihteetön elämäntyyli on koko ajan suositumpaa. Tämä sopii hyvinvointikulttuuriin, jossa halutaan elää kokonaisvaltaisesti hyvin ja tähdätään korkeaan energiatasoon ympäri vuoden.

Yksilötasolla humalaton helmikuu otetaan omaksi siksi, että tammikuun tuomat hyödyt näkyvät niin selkeästi omassa kehossa ja mielessä. Ei tee edes mieli ottaa “palkinnoksi” olutta, vaan ajatus alkaa kirkastua alkoholittomuuden moniin iloihin. Vyötärö on ehkä kaventunut, uni parantunut ja seksielämä virkistynyt. Mitäpä sitä pilaamaan, vaan tutkimaan mitä vielä voi olla edessä, jos yksikin pieni kuukausi on näyttänyt voimansa!

Sosiaalisessa mediassa on myös useita erilaisia haasteita, joissa korkki laitetaan kiinni 100 päiväksi tai kolmeksi kuukaudeksi – tai jopa vuodeksi. Jos olet pitänyt tipattoman tammikuun onnistuneesti ja kenties useaan otteeseen, voi olla kiinnostavaa ottaa haaste vastaan ja tarttua kolmen kuukauden alkoholittomuuteen. Kolmessa kuukaudessa näkyvät muutokset ovat nimittäin jo aivan eri luokkaa kuin yhden kuukauden antamat merkit! Yhteisön löytäminen tukee onnistumista ja omalle edistymiselle saa yleisön kautta kannustusta ja kiitosta.

Merkittävistä muutoksista puheen ollen, mainitsiko joku tosiaan tipattoman VUODEN?

Tipaton vuosi

Kuukausi ilman alkoholia on sopiva aikamääre joihinkin tilanteisiin. Joillekin toinen tie on motivoivampi. Kun haluat nähdä suuria muutoksia itsessäsi ja elämässäsi tai kun olet niitä tyyppejä, jotka vain yksinkertaisesti saavat energiaa isoista jutuista, kannattaa suunnata katse kohti kokonaista vuotta ilman viinaa!

Joitain koko tipaton tammikuu ärsyttää. Se tuntuu höntsäilyltä, liian helpolta, mitättömältä, epäaidolta, mitä näitä nyt on. Joillekin tosiaan sopii paljon paremmin toisenlainen lähestymistapa ja tavallaan isomman luokan haaste. Yhä suositumpaa on tehdä päätös viettää kokonaan tipaton vuosi eli suomalaisittain tutummin ilmaistuna vuosi ilman viinaa.

Kokonainen vuosi ilman alkoholia on hieno projekti monella tapaa: ensinnäkin vuodessa ehtii tapahtua uskomattomia muutoksia niin peilikuvassa kuin oman pään sisälläkin. Toiseksi, vuoden ajan juomatta olleet herättävät kiistämättä kunnioitusta muissa – he ovat kovia tyyppejä. Etenkin kulttuurissa, jossa alkoholin juominen on niin tavattoman normalisoitua ja se kuuluu ihmeellisellä tavalla mihin tahansa tilanteeseen joko piristämään, turruttamaan, auttamaan tunteissa vellomisessa, hiljentämään omat ajatukset, unohtamaan jotakin, lisäämään juhlan tuntua…mitä vain. Alkoholittomuudessa on jopa jotain kapinallista. Se on oman tien kulkemista ja rohkeaa itsetutkiskelua – eikä todellakaan merkki alkoholiriippuvuudesta tai käytön ongelmallisuudesta.

Tämän sanottuani on sanottava myös, että moni, joka uskoo voivansa helposti olla juomatta, löytääkin haasteita kun totuttuja tapoja on muutettava. Itseään kohtuukäyttäjinä pitävistä melkoisen moni on riippuvainen alkoholista ainakin siinä mielessä, että tietyissä tilanteissa sitä on ‘pakko’ saada ja kun totuttuun tapaan alkoholia ei tulekaan tarjolle, se pyörii mielessä. Usein ei koeta, että omassa alkoholinkätössä on ongelmaa, mutta pintaa raaputtamalla ongelmanpoikanen saattaakin löytyä. Tipaton ajanjakso on siis hyvä tapa selvittää, mikä todella on oma suhde alkoholiin ja paljastuuko siitä kenties yllätyksiä suuntaan tai toiseen.

Juomattomuus ja tietoinen valinta olla vuosi ilman viinaa on takuuvarmasti mahtava vuosi, jonka jälkeen olet muuttunut. Jatkoit alkoholinkäyttöä vuoden jälkeen tai et, tulet kokemaan useita oivalluksen, voimaantumisen, mielihyvän ja rohkeuden hetkiä, jotka muokkaavat Sinua pysyvästi.

Tipaton vuosi antaa Sinun nähdä todelliset muutokset, joita alkoholittomuus voi antaa. Vaikket muuttaisi elämäntavoissasi mitään muuta kuin alkoholin käytön, muutoksia tapahtuu varmasti. Pro tip: aloita juomattomuus nyt äläkä suinkaan odota siihen kuuluisaan “ensi maanantaihin” asti. Varaa aika lääkärille/labraan, jotta saat tietää useat tärkeät arvot, kun olet tipattoman vuoden alkuvaiheessa. Ei todellakaan ole tarpeen venyttää tipattoman aloittamista, jotta saa mahdollisimman huonot arvot heti alussa! Aloita heti ja käy mittauttamassa arvoja jossain vaiheessa ensimmäisen kuukauden-parin sisällä. Selvitä ainakin verenpaineesi, kolesteroliarvosi ja maksa-arvot.

Moni ottaa myös valokuvan itsestään haasteen alussa, mikä onkin erittäin tehokas keino todeta muutoksia, joita ei muuten omasta peilikuvastaan realistisesti näe. Valokuvan ottaminen ei kuitenkaan tunnu kaikille sopivalta eikä se ole missään nimessä välttämätöntä. Mieti, mikä motivoi Sinua ja valitse mittarit sen mukaan.

Tipaton vuosi on tärkeä vuosi, joka ei voi olla vaikuttamatta kehosi toimintaan ja laajasti terveydentilaasi. Alkoholittomuus ei tietenkään ole yleisavain, jolla avataan kaikki lukot, mutta alkoholin kohtuukäyttäjälle saati sitten reippaalle kuluttajalle muutos on usein niin huimaava, ettei sitä ilman tehtyjä mittauksia ja valokuvaa edes tahdo uskoa todeksi.

Vuosi on ajanjakso, jonka aikana ehtii huomata syvällisesti, kuinka paljon aikaa, rahaa ja elimistön voimiakin alkoholiin todellisuudessa kuluu – silloinkin, kun oma käyttö on ennen tipatonta aivan niin sanotuissa sallituissa rajoissa. Kun olet valmis uuteen seikkailuun ja haluat rohkeasti kokeilla jotain uutta, tee valinta ja vietä tipaton vuosi.

Maailmassa on viiniä ja olutta vielä ensi vuonnakin. Vuonna 2020 yksi trendikkäimpiä asioita, joita voi tehdä elämänrytmin hidastamisen ja slow-glow’n rinnalla on alkoholista luopuminen. Aika mahtavaa, että vallalla on trendejä, jotka eivät vaadi hankkimaan mitään vaan päinvastoin ostamaan ja kuluttamaan vähemmän jotain, mitä et ylipäätään tarvitse. Katso, mitä omassa kehossa ja mielessä tapahtuu yhden vuoden aikana! On mullistavaa huomata, että alkoholikulttuuri ei päätä, milloin juot, vaan Sinä itse.

Tipattomasta vuodesta sanottua:

  • Nyt vasta näkee, kuinka paljon rahaa alkoholiin ja humalassa tehtyihin ruokavalintoihin kului rahaa
  • Oli ehtinyt unohtaa, miten hyvältä voi tuntua joka päivä
  • Viikonloppuisin ehtii tekemään uskomattoman paljon ja töihin palaa maanantaina levänneenä
  • Koko elämä on muuttunut parempien ihmissuhteiden myötä
  • Terveydentila on huimasti kohentunut ja erilaiset lääkkeet jääneet lääkärin luvalla kokonaan pois tarpeettomina
  • Vuoden aikana tajuaa, kuinka mitä uskomattomimpiin asioihin yritetään liittää alkoholi – sen absurdius paljastuu aivan uudella tavalla

Comments are closed.