Mehustus on nyt supersuosittua!
Marjojen mehustaminen perinteisellä tavalla eli mehumaijalla on hieman vähentynyt. Tähän on syynä esimerkiksi se, että höyryttämällä mehustamisen on todettu heikentävän mehun ravintoarvoja.
Mehujen kylmäpuristaminen on sen sijaan kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti. Tästä artikkelista saat vinkkejä terveyttä edistävään mehustamiseen sekä siihen, millainen mehustin olisi sopiva valinta omaan kotiisi.
Helli kehoasi kotikeittiössä
Mehustin alkaa olla jo tuttu näky kotikeittiöissä. Ravintolat ja baarit ovat hyödyntäneet mehupuristimia ja mehulinkoja ties kuinka kauan, mutta viime vuosina nämä mehumasiinat ovat alkaneet rantautua myös ihmisten omiin keittiöihin.
Mehustimen hankinta ei ole aivan yksinkertaista, koska vaihtoehtoja on tarjolla varsin paljon. Yritämme hieman helpottaa ostopäätöksen tekoa ja koitamme tässä tekstissä vastata mm. siihen kysymykseen, kannattaako kotiin hankkia yksikairainen vai kaksikairainen mehustin.
Minkälaisia mehustimia on olemassa?
Viime vuosina mehupaastoilu on lisääntynyt valtavasti ja samalla myös ihmisten tietoisuus itse valmistettujen tuoremehujen terveysvaikutuksista on parantunut. Tämä on tietenkin johtanut siihen, että mehustimet ovat tulleet moneen keittiöön vakiokalusteeksi.
Mehustimia onkin todella monenlaisia. Karkeasti voidaan tehdä seuraavanlainen luokittelu:
Ensimmäiseen ryhmää kuuluvat manuaaliset mehustimet, jotka yleensä kiristetään pöydän reunaan ja kairaa pyöritetään käsivoimilla. Myös sitruspuristin voidaan laskea olevan manuaalinen mehustin.
Toiseen ryhmään kuuluvat sähkökäyttöiset mehustimet, joita on käytännössä kolmen sorttisia: yksi- ja kaksikairaisia sekä vertikaalisia eli sentrifugisia. Yksikairainen mehustin on ehkä se kaikkein yleisin kotikeittiöiden mehustin. Kaksikairainen on hinnaltaan hieman arvokkaampi, mutta useimmiten selvästi laadukkaampi laite. Sentrifuginen mehustin eli ns. mehulinko on huomattavasti helppokäyttöisempi verrattuna 1 tai 2-kairaisiin. Mehulinko puristaa mehun vertikaalisesti pyörivän puristin osan avulla, mikä tekee prosessista nopean ja tehokkaan, joskin se hapettaa mehua huomattavasti 1- ja 2-kairaisia mehustimia enemmän.
Kolmas ryhmä muodostuu niistä perinteisistä mehustimista, joita on jo vuosikymmenet käytetty viinimarjojen ynnä muiden marjojen mehustamiseen. Mehumaija (tai Mehu-Liisa) on se kattilaa muistuttava keittiöväline, jonka alaosassa kiehutetaan vettä ja yläosassa on mehukattila, jonne mehu keittämisen aikana kertyy. Mehumaijoja on paljon erilaisia ja kaikki eivät ole läheskään yhtä laadukkaita.
1-kairainen mehustin
Yksikairainen mehustin on siis sähkökäyttöinen mehustin, jossa hitaasti pyörivä kaira irrottaa mehun esimerkiksi vihanneksesta tai hedelmästä. Hitaasti pyörivä kaira ei lämmitä tai hapeta mehua, joten säilyvyys ja ravintoarvot säilyvät erinomaisina. Yksikairaisen mehustimen heikkous on siinä, että mehustaminen vaatii aika tavalla käsivoimia ja aikaa, koska yhden kairan mehustusteho on varsin rajallinen. Mehu on kuitenkin todella laadukasta.
Yksikairainen mehustin sopii erinomaisesti vasta-alkajalle.
2-kairainen mehustin
Kaksikairaisessa mehustimessa on kaikki ne hyvät puolet, jotka ovat yksikairaisessakin mallissa, mutta kaksikairainen tekee työn paremmin. Mehun laatu on parempaa, mehustaminen on huomattavasti vaivattomampaa ja kovatkaan vihannekset tai oraat eivät aiheuta harmia kesken operaation. Mehustaminen ei esimerkiksi juuri ikinä keskeydy sen takia, että jokin kova ruoka-aine jumittaa kairan. Kaksikairainen mehustin on yleensä hieman yksikairaista kalliimpi, joten sen puolesta sitä ei ehkä kannata hankkia heti ensimmäiseksi mehustimeksi. Mutta jos haluat säästää ranteitasi ja panostaa mehun laatuun, kannattaa hankinta ilman muuta tehdä.
Kaksikairainen mehustin sopii sinulle, joka haluat panostaa mehustamiseen.
Miksi mehupuristin kannattaa hankkia?
Syitä suosion kasvulle on tietenkin lukematon määrä. Monet ovat jättäneet kauppojen tuoremehut kokonaan pois ruokavaliostaan ja ottaneet tilalle itse puristetut mehut. Ei tarvitse kuin vilkaista ainesosaluetteloa, niin voi noviisikin helposti todeta kaupan mehujen olevan aika köyhiä ravintoaineiden suhteen.
Kotona puristettu mehu vs. kaupan tuoremehut
Kaupan tuoremehut eivät ole niin tuoreita kuin nimi antaisi olettaa. Todellisuudessa mehut ovat sekoituksia useista jopa eri vuosina valmistetuista mehuista, joten “tuoremehu” saattaa olla osittain jopa useita vuosia vanhaa. Tämän lisäksi kaupalliset tuoremehut käyvät läpi pitkän käsittelyprosessin, mikä muokkaa mehun ravintosisältöjä huomattavan paljon. Kyseessä on vallan erilainen prosessi kuin se, että itse puristaisit hedelmän mehupuristimella ja tämä tuntuu myös omassa kehossa mehun nauttimisen jälkeen.
Ravinteiden imeytyminen on supernopeaa
Hedelmäpuristimella puristettu mehu on todella ravinnerikasta – ja mikä parasta – mehustettujen hedelmien ravinteet imeytyvät verenkiertoon todella nopeasti. Parhaimmillaan jopa reilussa vartissa saat mehun ravinteet verenkiertoon ja tunnet buustin energiatasoissasi. Tässä mielessä mehu onkin niin äärettömän tehokas! Esimerkiksi smoothiena nautittujen ravinteiden imeytyminen kestää huomattavasti pidempään, saati sitten jos nautit hedelmät kokonaisina. Ja kuka hullu jaksaisi edes syödä puolta kiloa hedelmiä ja vihanneksia aamiaiseksi?
Kannattaa myös muistaa, että mehu on ravinteiden ja maun suhteen parhaimmillaan heti puristamisen jälkeen. Se kannattaakin nauttia heti puristamisen jälkeen. Ravinteet alkavat hiljalleen poistua mehusta ja päivän tai parin verran jääkaapissa seisonut mehu ei myöskään enää edes maistu niin hyvältä kuin vastapuristettu ihana verrokkinsa.
Mehupuristimen hankkiminen
Kunnon mehupuristin ei ole mikään halpa ostos. Laadukas puristin maksaa helposti useita satoja euroja. Hinta asettuu kuitenkin oikeaan mittakaavaan kun tajuaa mehupuristimen pitkän käyttöiän. Laadukkaat puristimet nimittäin pysyvät uudenveroisina jopa kymmeniä vuosia. Kunhan huoltaa laitetta ohjeiden mukaan, voi olla varma, että ei tarvitse toista hankkia.
Laadukas mehupuristin tuo mukanaan myös kaikki muut edut. Jos ajattelit käyttää puristinta vaikka seuraavat 10 vuotta, niin sen kannattaa olla mahdollisimman käytännöllinen ja käteen sopiva. Vuosien aikana alkaa pienetkin suunnittelun lapsukset ärsyttää siinä määrin, että kannattaa panostaa design-laitteeseen, jonka muotoiluun ja käyttöystävällisyyteen on panostettu.
Laadukas mehupuristin myös hyödyntää hedelmien nesteet täydessä mitassaan eli saa erotettua kaikki mehut hedelmälihasta. Tehon näkee parhaiten siitä, että onko laitteen tuottama hedelmämäski kosteaa vai kuivaa. Laadukas kone antaa sinulle yksinkertaisesti enemmän mehua, joten myös tämän asian suhteen saat hyötyä laadukkaasta laitteesta.
Vastoin yleistä käsitystä, hedelmä- tai vihannesmäskiin ei jää juurikaan jäljelle tärkeitä ravinteita. Mäski on lähes täysin kuitua, joka sinällään on tietenkin erinomainen osa ruokavaliota, mutta laadukas mehupuristin ei jätä mäskiin juuri lainkaan ravinteita, vaan siirtää ne mehuun.
Mehustaminen ja etenkin vihermehut ovat tulleet jäädäkseen, sillä ne eivät vaadi alun jälkeen suurta panostusta. Vihermehujen hyödyt saat mehustamalla myös epäsäännöllisen säännöllisesti – ei ole tarkoituskaan, että vaadit itseltäsi sitoutumista päivittäiseen mehustamiseen ja laitteen puhdistamiseen. Usein mehustaminen toimii kuureina, jolloin mehuja voi tehdä useamman päivässä jonkin aikaa, kun taas toisinaan mehuja voi tehdä joko viikonloppuisin tai vaikka pitää osana arjen aamurutiinia.