Ashwagandha-jauhe – tehokkaan stressinlievittäjän käyttö ja terveysvaikutukset

Ashwagandha-jauhe lisää jaksamista ja voimaa sekä lisää viriiliyttä. Myös kapselit.Yksi tuoreimpia superfoodien maailmassa opeteltuja sanoja on tänä vuonna ollut ashwagandha. Tämä superfood-kasvi tunnetaan myös nimellä Intian ginseng. Intialaisessa ayurvedassa sitä käytetäänkin ensisijaisesti voiman ja suorituskyvyn lisäämiseen sekä immuunijärjestelmän vahvistamiseen. Ashwagandha omaa todella pitkän historian ja sen vaikutukset tunnetaan hyvin. Suomessa ashwagandha on tullut tutuksi muun muassa Fitnesspäiväkirjat-ohjelman myötä.

Miten ashwagandha vaikuttaa terveyteen?

Tärkeimpiä tekijöitä, joihin ashwagandha tuo helpotusta, ovat väsymys ja voiman puute sekä stressi ja keskittymisvaikeudet. Se energisoi, mutta ei tee levottomaksi, vaan sitä vastoin parantaa kykyä keskittyä ja rentoutua. Tutkimuksissa on todettu, että ashwagandha parantaa oppimista ja reaktionopeutta, nimenomaan keskittymistä tehostavan vaikutuksensa vuoksi. Tämä sama ominaisuus löytyy joistain muistakin kasveista, joita kannattaa kokeilla iänikuisen kahvipannullisen sijaan, kun jaksaminen tuntuu olevan kovilla. Ashwagandha ei myöskään aiheuta samanlaista romahdusta energisoivan vaikutuksen jälkeen kuin mitä kahvi usein tekee. Jos haluat tehokkaan työpäivän lisäksi olla virkeä parisuhteessasi työpäivän jälkeen, ota ashwagandha testiin. Tuskin haluat palata takaisin entiseen.

Intiassa ashwagandhan lehtien ja hedelmän terveysvaikutukset tunnetaan ja niitä käytetään paljon, mutta länsimaihin Suomi mukaan lukien on vakiintunut ashwagandhan juuren käyttö, yleensä jauheena. Sen on todettu vaikuttavan positiivisesti muun muassa verensokeritasoihin, kolesteroliin, elimistön tulehdustiloihin ja jopa seksuaaliseen halukkuuteen ja suorituskykyyn.

Kuulostaako viimeksi mainittu vaikutus tutulta? Myös pohjolan ginseng eli ruusujuuri omaa samoja piirteitä. Seksuaalisen halun ja kyvykkyyden lisäksi ashwagandha tunnetaan Intiassa hedelmällisyyttä lisäävänä kasvina ja ylipäätään eräänlaisena lemmenrohtona.

Ashwagandha-jauhe ja sen käyttö

On helppo ottaa ashwagandha osaksi ruokavaliota. Kotimaisista verkkokaupoista ja myös joistain luontaistuoteliikkeistä sitä saa helposti käyttöön otettavana jauheena. Adaptogeeninä eli suorituskykyä niin henkisellä kuin fyysisellä puolella lisäävänä kasvina se on hyödyllistä ottaa osaksi aamupirtelöä tai lounasta. Se on myös suosittu ennen urheilusuoritusta nautittavana. Yleinen annostus on 0,5-1 teelusikallista päivässä. Se on siis todella tehokasta! Itselleen sopivan annostuksen löytää kokeilemalla.

Ashwagandha-jauhetta voi ripotella vaikka munakkaan päälle, sillä se ei vaadi liuottamista nesteeseen. Ashwagandhan juuresta valmistettu jauhe liukenee tosin nopeasti, joten sitä voi halutessaan sekoittaa vaikka teen tai mehun joukkoon.

Jauheen lisäksi on saatavilla ashwagandha kapseleita. Niissä annostus on yleensä 1 kapseli päivässä. Ohjeistus on aina mukana tuotteessa ja sitä tulee noudattaa. Jos teet arjessasi pirtelöitä tai puuroja, ashwagandha jauhe on todennäköisesti kaikkein helpoin valinta!

Ostovinkit

Ashwagandha-jauhetta (luomu) on tarjolla kahden hyvän yrityksen taholta. Foodin ja Voimaruoka ovat molemmat suomalaisia yrityksiä.

Foodin ashwagandha-jauhe (luomu) on yleensä huomattavasti edullisempi vaihtoehto näistä kahdesta tuotteentarjoajasta (about 50euroa/kg) Itse löysin parhaan hinnan Foodinin jauheelle Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Voimaruoka ashwagandha-jauhe (luomu) on hieman kalliimman hintaista (70-75euroa/kg), mutta myytävä pussi on pienemmän kokoinen kuin Foodinin vastaava, joten se soveltuu erinomaisesti testikäyttöön. Täältä saa Voimaruoan jauheen edullisimmin:Aminoporssi.fi.

One Comment

  1. Miten on kun käyttää macaa, joka myös adaptogeeni, miten näitten yhteisvaikutus on vai tulisiko se jättää pois?

Comments are closed