Ruusujuuri – pohjolan ginseng

DIGITAL CAMERA

Ruusujuuri tunnetaan ensisijaisesti sen fyysistä ja henkistä suorituskykyä lisäävästä vaikutuksesta.  Tähän tarkoitukseen ruusujuurta käyttävätkin muun muassa urheilijat ja liikunnan harrastajat.

Nimestään huolimatta ruusujuuri ei ole ruusukasvi. Se on saanut nimensä juuren voimakkaan, ruusua muistuttavan tuoksun ansiosta.

Ruusujuuri tunnetaan myös nimellä pohjolan ginseng, mikä kertoo sen energiaa lisäävästä ja keskittymistä parantavasta vaikutuksesta.

Ruusujuuri kasvaa pohjoisella pallonpuoliskolla esimerkiksi Venäjällä ja Suomessa. Myös Aasian alueella kasvaa ruusujuurta. Kiinalaisessa lääketieteessä ruusujuurta käytetään muun muassa mielialan kohentamiseen ja kestävyyden lisäämiseen.

Ruusujuuri ja libido

Suorituskykyä ja keskittymistä niin fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla kuvaa sekin, että ruusujuuri lisää seksuaalista halukkuutta eli vahvistaa libidoa. Tämä toimii niin miehillä kuin naisillakin. Seksuaalisen halun heräämisen lisäksi ruusujuuri voimistaa myös seksuaalista suorituskykyä. Muista toki, ettei ruusujuuri ole mikään sininen pilleri, vaan se virittää kehoa luonnollisesti.

Ruusujuuren terveysvaikutukset

Tunnetuimpien vaikutustensa lisäksi ruusujuuri helpottaa päänsärkyä ja auttaa nukahtamaan. Joillkain ruusujuuri vaikuttaa kuitenkin niin piristävästi, että sen käyttö iltaisin ei sovi.

Ruusujuuri myös lievittää jännitystä ja auttaa kehoa rauhoittumaan stressitilasta normaaliin tilaan. Sillä on lisäksi vastustuskykyä voimistava vaikutus. Viikingeillä ruusujuurta onkin pidetty jopa maagisena kasvina, koska samoja vaikutuksia on vaikea löytää muista pohjoisen alueen kasveista. Ruotsalaisessa tutkimuksessa on todettu, että ruusujuuri alentaa selvästi stressihormoni kortisolin eritystä, kun plaseboa saaneella verrokkiryhmällä kortisolitasot vain nousivat.

Ensimmäinen vaikutus, jonka ruusujuuren käytön aloitettuaan huomaat, on energisoiva ja piristävä vaikutus. Saattaa tuntua siltä, että olisit juonut useammankin kupin espressoa, mutta keskittymiskykysi pysyy hyvänä etkä ole levoton. Ruusujuuren vaikutus alkaa noin puolen tunnin sisällä sen nauttimisesta ja kestää useita tunteja. Se sopii siis erinomaisesti työpäivien aamurutiineihin!

Miten ruusujuurta käytetään?

Ruusujuuri on helppo ottaa käyttöön joko uutteena tai kuivattuna jauheena. Myös tabletteja myydään joissain luontaistuotekaupoissa. Ruusujuuriuute on tiiviimpää kuin ruusujuurijauhe. Sitä siis annostellaan vähemmän ja sen hinta on korkeampi kuin ruusujuurijauheen. Suomalaisista verkkokaupoista on saatavilla myös ruusujuurijauhe, joka on valmistettu ruusujuuriuutteesta. Se on siis yhtä voimakasta kuin nestemäinen uutekin. Se, valitsetko käyttöösi tabletit, jauheen vai uutteen, on siis pitkälti makuasia.

Ruusujuurijauhe on helppo sekoittaa veteen tai esimerkiksi pirtelöön tai puuroon. Uutteen sen sijaan voi vaikka mitata teelusikkaan ja nauttia sellaisenaan. Ruusujuuren maku on melko voimakas, joten totutteluun voi mennä vähän aikaa.

Aamulla otettu ruusujuuri on hyvä ja virkistävä, tehokkuutta lisäävä tapa, mutta sen käyttöä samanaikaisesti kahvin kanssa ei suositella. Yhtä aikaa nautittuna vaikutus voi olla levottomaksi tekevä. Ruusujuuri voi voimistaa kofeiinin vaikutusta ja saada aikaan saman tunteen kuin yliannostus kahvia eli hikoilua, rytmihäiriöitä ja tärinää. Valitse siis jompi kumpi ja pidä kahvin ja ruusujuuren nauttimisen välillä pari tuntia taukoa, jotta vältyt haittavaikutuksilta.

Ruusujuuren käyttö kannattaa pitää kausittaisena, kuten lähes minkä tahansa yrtin tai rohdon. Jatkuvassa pitkäaikaisessa käytössä sen vaikutus todennäköisesti laimenee tai keho tulee immuuniksi piristävälle vaikutukselle. Kuten kaikissa ruoka-aineissa, jatkuva pitkäaikainen käyttö voi myös laukaista allergian tuotetta kohtaan. Siksi on aina hyvästä vaihdella yrttejä vuoden mittaan. Käytä ruusujuurta silloin kun koet stressiä tai olet väsynyt, esimerkiksi et saa riittävästi yöunia tai töissä on stressaava jakso.

Ostovinkit

FOODIN – RUUSUJUURIUUTEJAUHE 10:1, 60G

Uutteesta valmistettu erittäin tehokas ja riittoisa ruusujuurijauhe. Päivittäinen annostus vain veitsenkärjellinen!
Luomutalli.fi

FOODIN – RUUSUJUURIJAUHE, 60G, VILLI

Perinteinen ruusujuurijauhe. Annostus 1-3 teelusikallista päivässä. Sekoita esimerkiksi aamupuuroon tai -pirtelöön!

Luomutalli.fi

2 Comments

 1. Moi,

  Kirjoitit ruusujuuren voimakkaasta mausta. Lienet käyttänyt sitä itse, miten on vatsasi laita, tuntuuko epämiellyttävältä?
  Myös muiden kommentteja otetaan mielellään vastaan!
  Itsellä herkkä vatsa ja moni ostettu tuote jäänyt yhteen kertaan 🙁

  Kiitos!

 2. Heippa,

  Ruusujuuri sopii yleisesti kaikille, eikä siinä tiedetä olevan mitään haittavaikutuksia. En ainakaan tunne ketään ketä olisi siitä mitään saanut ja useat tuttavani ovat tätä kokeilleet.
  Piristää itseäni ainakin kummasti, eikä siis kannata iltasella enää nauttia. Vatsani ei ole ollut moksiskaan.

  Nämä Luomutalli.fi sivut eivät toimineet,
  itse olen ostanut yrttipaja.fi sivuilta.

Comments are closed