Aito ceyloninkaneli ja sen terveysvaikutukset

Muistatko uutisoinnin vuosikymmenen vaihteesta, kun lapsilta kiellettiin päiväkodeissa kaneli puurosta ja rajoitettiin joulupiparien syömistä? Kyseessä oli havahtuminen yleisimmin käytetyn kanelin kumariinipitoisuuteen. Kumariini on myrkyllistä ylittäessään tietyn määrän elimistössä ja aikuisillekin tavanomaisen kanelin käyttösuositus on vain yksi teelusikallinen vuorokaudessa. Aito ceyloninkaneli ei kuitenkaan sisällä kumariinia lähes lainkaan!

Tarkemmin ottaen kumariini on maksatoksiininen aine eli se on maksalle myrkyllinen liiallisina määrinä. Kumariini ja kaneli yhdistetään nykyään helposti, mutta on hyvä tietää, että haitalliset määrät kumariinia on vain ei-aidoissa kanelilajikkeissa. Aito kaneli sisältää kumariinia murto-osan siitä, mitä yleisin suomalaisten käytössä oleva kaneli.

Kassiakaneli on yleisin kaneli Suomessa

Kanelikohusta seurasi, että moni pienten lasten vanhempi lopetti kanelin käytön kotonakin. Yhä edelleen tilanne on se, että kaupoissa myytävät kanelit ovat cassia-lajiketta, johon suomalaiset on ajan mittaan totutettu. Onneksi yhä useampi jo tietää, että muitakin kanelilajikkeita on olemassa ja itse asiassa cassia-lajike ei ole edes oikea kaneli vaan sen yleinen korvike!

Kassiakanelia eli arkisemmin kiinankanelia alettiin tuottaa ja myydä maailmalle kanelina, koska se oli huomattavasti edullisempaa kuin aito ceyloninkaneli. Joidenkin mielestä kassiakanelin maku on voimakkaampi kuin ceyloninkanelin. Tämän pienen voimakkuuseron maistaa kuitenkin vain rinnakkain vertaillessa. Kun aitoon kaneliin tutustuu, se vie helposti kassiakanelia 6-0. Sitä paitsi korvikekanelin voimakas maku tulee juuri sen haitallisista ainesosista.

Ceyloninkaneli ja haitallinen kumariini

Tutkimuksissa on selvitetty, että kumariinipitoisuudet kassiakanelin ja ceyloninkanelin välillä ovat todella suuret. Ceyloninkanelin kumariinipitoisuudet olivat todella pieniä eli 10,4 – 26,1 mg/kg, kun taas kassiakanelilla ne olivat jopa 2 700 – 3 540 mg/kg.Aito Ceyloninkaneli ei sisällä kumariinia lähes lainkaan

Aito kaneli eli ceyloninkaneli sisältää siis huomattavasti vähemmän kumariinia kuin cassia-lajikkeesta valmistettu korvikekaneli, jota Suomen kaupoissa pääsääntöisesti myydään. Laadukasta ceyloninkanelia saa joistain luontaistuotekaupoista, mutta kaikkein helpointa sitä on ostaa kotimaisista verkkokaupoista. Netistä ceyloninkanelia saa myös huomattavasti edullisemmin kuin erikoisliikkeistä.

Kilohintaeroa kivijalkaliikkeestä ostetun pienen ceyloninkanelipaketin ja netistä ostetun luomu ceyloninkaneli pussin välillä on jopa useita kymmeniä euroja. Molemmat ovat laadukkaita tuotteita, mutta verkkokaupoista ostamalla säästää paljon rahaa.

Useimmiten luomukaneli on ceyloninkanelia, mutta varmista aina ostavasi ceylon-lajikkeesta valmistettua kanelia. Siten kumariinin haittoja ei tarvitse pelätä.

Jauheen lisäksi myös kanelitankoja löytyy netistä ceyloninkanelista valmistettuina. Voit siis poistaa korvikekanelin keittiöstäsi kokonaan ja nauttia aidon ceyloninkanelin kaikista terveyshyödyistä ilman kumariinin haittoja!

Ceyloninkanelin terveysvaikutukset ja käyttö

Kaneli sopii erinomaisesti leivontaan ja Suomessa se onkin useimmiten tuttu maku joulunaikaan sekä ympäri vuoden korvapuusteissa. Kaneli on kuitenkin mainio mauste myös kaakaojuomassa (muista käyttää raakakaakaojauhetta) tai kahvissa, jossa se toimii kofeiinin vaikutusta hidastavana aineena.

Kaneli on sydänystävällinen mauste, joka myös lämmittää kehoa. Tutkimuksissa on todettu kanelin myös parantavan rasva- ja sokeritasapainoa diabetespotilailla. Ceyloninkaneli sisältää runsaasti antioksidantteja ja sitä on käytetty pitkään muun muassa reuman ja nivelvaivojen hoidossa.

Leivonnaisten lisäksi ceyloninkaneli sopii myös suolaisiin ruokiin. Eikä unohdeta sitä ihanaa ripausta aitoa kanelia aamupuuron päällä – niin aikuisilla kuin lapsillakin!

Kaneli ja allergia

On mahdollista olla kanelille allerginen. Usein kaneliallergia linkittyy koivuallergiaan eli jos olet allerginen koivuille, saatat olla allerginen myös kanelille. Kaneliallergiassa kyseessä on siis koivun ristiallergia.

Ostovinkit

FOODIN – CEYLONINKANELI, LUOMU, 100G

Luomulaatuinen aito kaneli riittoisassa, uudelleensuljettavassa pussissa. Tutustu edulliseen verkkokauppahintaan!
Tilaa Luomutallista

3 Comments

  1. Miten on eikös juuri vaikuttava aine ole kumariini. Epäselvää tässä asiassa. Mikä on totuus.

  2. Miten on onko ceylonin kanelilla yhtähyvä vaikutus esim. verensokerin alentamiseen kuin sillä enemmän kumariinia sisältävällä tavallisella kanelilla. Ja onko se kumariinin haitta lääketeollisuuden keksintöä vai ihan oikeaa tietoa. Käsitykseni mukaan se on juurikin kumariini joka toimii vaikuttavana aineena niinkuin monessa muissakin ja joissakin rohdoksissa Sillä lääketiedehän kumoaa yleensä kaikki mikä vähänkin parantaa ihmisen hyvinvointia.

  3. Yksi kaupoaketju Suimessa myy Ceylonin kanelia ja se on Lildle.Tietty tämä ei ole luomua mutta silti Ceyloniin kanelia,selvitin tämän juurta jaksaen nykyistä latinan kielistä nimeä myöten.Lidlen kanelin kannessa lukee Kania Ground Ceylon Cinnemon ja purkin takana tuotetiedoissa Ceylon Cinnemon (cinnamomum zeylanicum BI.)

Comments are closed