Chia siemenet tukevat terveyttä ja sopivat päivittäiseen käyttöön

chia-seedChia siemenet ovat varmasti tämän hetken trendikkäin ruoka. Se ei ole ihme, sillä chia siemenet pursuavat terveyttä edistäviä ainesosia ja niiden käyttö on todella helppoa.

Chia siemenet sisältävät runsaasti kalsiumia, tryptofaania ja mangaania. Niissä on 15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaalissa, 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa ja 8 kertaa enemmän fosforia kuin täysmaidossa. Niissä on myös paljon omega-3-rasvahappoja ja niistä saa paljon hyvää kuitua. Chia siemenet ovat hyvä energianlähde ja ne auttavat tasaamaan verensokeria. Ne myös sisältävät enemmän antioksidantteja kuin vaikkapa mustikat!

Chia siemenet muihin siemeniin verrattuna ovat joiltain osin jopa turvallisempia ja monikäyttöisempiä. Jos esimerkiksi raskaana ollessa haluaa korvata pellavansiemenet toisella tuotteella, ovat chia siemenet hyvä vaihtoehto. Niiden vaikutus ruoansulatukseen on samankaltainen kuin pellavansiemenillä, mutta niissä ei ole pellavansiemenistä löytyvää haitallista kadmiumia. Chia siementen suurin terveysvaikutus onkin suoliston hyvinvointi.

Chia tuorepuuro

Tyypillinen tapa käyttää chia siemeniä on liottaa niitä vedessä, jolloin siemenet ja vesi muodostavat geelin. Tämä chia tuorepuuro on nopeasti valmis syötäväksi ja tarvittaessa se säilyy jääkaapissa valmiina geelinä jopa yli viikon. Chia tuorepuuro kaipaa lisukkeeksi vain valitsemiasi marjoja tai hedelmiä. Sen valmistaminen on siis jopa helpompaa kuin tavallisen kaurapuuron! Ei hellaa, ei kattiloita, ei tiskiä – tee chia tuorepuuro suoraan lautaselle!

Chia siemenet imevät itseensä huomattavan suuren määrän nestettä, joten niiden käyttöä sellaisenaan ei suositella. Chia siemenet pitäisi aina liottaa nesteeseen ennen  nauttimista, jotta niistä on hyötyä eikä haittaa. Kuivana syödyt chia-siemenet nimittäin voivat jäädä ikävästi suolistoon imiessään nestettä ruoansulatuskanavassa. Chia tuorepuuro on hyvä vaihtoehto aamuiselle pirtelölle tai kaurapuurolle ja se tuo monipuolisuutta aamiaispöytään.

Chian siemenet ja kolesteroli

Chian siemenet ovat sydänystävällistä ruokaa, joka ei sisällä lainkaan kolesterolia. Chian on todettu itse asiassa laskevan huonoa kolesterolia ja lisäävän hyvää kolesterolia elimistössä. Se siis todistetusti auttaa diabeetikkoja sokeriaineenvaihdunnassa ja ketä tahansa parantamaan kehon rasvahappotasapainoa sekä kolesteroliarvoja.

Chia siemenet ja saantisuositukset

Pääsääntöisesti chia siemeniä suositellaan käytettäväksi enintään kaksi (2) ruokalusikallista vuorokaudessa aikuiselle. Tämä on kuitenkin jo aika iso määrä, sillä parista lusikallisesta veteen liotettuna tulee melko suuri määrä chia tuorepuuroa. Chia siemenet sisältävät merkittävästi enemmän kuitua kuin esimerkiksi kaurahiutaleet, joten jo ruokalusikallinen aamupirtelön seassa tekee keholle hyvää.

Comments are closed.