Miksi valkoista sokeria pitäisi välttää?
Niin sanottu “tavallinen sokeri” eli valkoinen taloussokeri on yleisin Suomessa käytetty makeuttaja. Valkoinen sokeri on kuitenkin erittäin ravinneköyhää ja pitkälle prosessoitua. Tavallinen taloussokeri on valmistettu sokerijuurikkaasta tai sokeriruo’osta. Siitä on poistettu käsiteltäessä kaikki sokerin luontaiset vitamiinit ja mineraalit.
Valkoinen sokeri käyttäytyy ihmisen elimistössä nostaen insuliinia nopeasti ja vaikuttaen haitallisesti immuunijärjestelmään. Valkoisen sokerin käyttö estää myös insuliinin nousun myötä kasvuhormonin eritystä. Kasvuhormoni on tärkeää erityisesti lapsille.
Makeutusta ei kuitenkaan ole syytä poistaa ruokavaliosta kokonaan, vaan valkoisen sokerin tilalle kannattaa valita terveellisiä vaihtoehtoja. Laajassa mittakaavassa sokerin määrän rajoittaminen on toki viisasta, mutta erityisesti insuliinin takia valkoisen sokerin käyttö on hyvä vaihtaa esimerkiksi hunajaan tai kookossokeriin.
Intiaanisokeri
Intiaanisokeri eli täysruokosokeri on väriltään ruskeaa . Intiaanisokeri sisältää enemmän sokerin luontaisia mineraaleja ja vitamiineja kuin valkoinen sokeri ja se on vähiten käsitelty sokeri. Kyse on siis samasta ainesosasta kuin valkoinen sokeri, sokeriruo’osta, mutta intiaanisokeria ei ole puhdistettu pelkäksi hiilihydraatiksi.
Täyssokeria ja muita tummia sokereita suositellaan valkoisen sokerin vaihtoehdoksi, koska korkealaatuisissa tummissa sokereissa voi olla jopa 10% mineraaleja, kun taas valkoisessa sokerissa niitä ei ole lainkaan. Intiaanisokeri on kuitenkin sokeria sekin, joten sen käyttöä kannattaa rajoittaa samoin kuin sokerin käyttöä yleensäkin. Monet siirtyvät käyttämään juomissa ja leivonnaisissa intiaanisokeri tuotteita, koska niissä on luonnollisesti enemmän makua kuin puhdistetussa sokerissa.
Intiaanisokeri on myös ekologisempi vaihtoehto: tuotannon välivaiheita on selvästi vähemmän – intiaanisokeri valmistetaan yksinkertaisesti sokeriruokomehua kuivattamalla – ja se valmistetaan käsityönä ilman valkoisen sokerin puhdistuksessa käytettyjä kemikaaleja.
Kookossokeri eli kookospalmusokeri
Kookossokeri tunnetaan myös nimellä palmusokeri. Se valmistetaan kookospalmun kukintojen nektarista tai medestä. Kukinto viilletään auki ja nektari valutetaan astiaan. Sitten nektari keitetään sokeriksi. Se ei siis ole samaa ainetta kuin kookosöljy tai kookoshiutaleet eikä maistu kookoshedelmältä. Kookossokerin tuottaminen ei vahingoita kookospalmuja eikä vaadi puiden kaatamista. Lue lisää kookossokerista täältä.
Koivusokeri
Koivusokeri eli tutummin ksylitoli on erinomainen vaihtoehto valkoiselle, puhdistetulle sokerille. Koivusokeri omaa todella matalan glykeemisen indeksin (7). Sitä voi käyttää makeutukseen muiden sokereiden tapaan tai käyttää sellaisenaan hampaita hoitavana päivittäisenä tapana. Lue lisää koivusokerista täältä.
Hunaja
Hunaja on monipuolinen makeuttaja, jota on käytetty vuosituhansia ruoanlaitossa ja lääkinnässä niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Hunaja on todellinen superfood, joka sisältää runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja. Hunaja on myös antibakteerinen luonnontuote. Makeuttajana hunaja on kärkisijoilla sen herkullisen maun vuoksi ja siksi, että leivonnaisissa se tekee taikinasta kuohkean.