Suola nostaa ruoan maut esiin ja on myös tärkeä aine elimistölle

salt

Mihin elimistö tarvitsee suolaa?

Suola on ihmiselle erittäin tarpeellista. Suomessa meitä on valistettu jo hyvin nuoresta saakka minimoimaan suolan käyttö ja varomaan sen liiallista saantia. Joskus tässäkin mennään liian pitkälle – suolan liiallinen välttely on haitallista keholle.

Suolaa tarvitaan esimerkiksi elimistön nestetasapainon ja pH-tasapainon ylläpitämiseen. Suola on myös tärkeässä roolissa solunesteiden kulkemisessa elimistössä. Suolan puutos aiheuttaa oireita, jotka vaikuttavat koko elimistön toimintaan haitallisesti. Siksi riittävästä, ei toki liiallisesta, suolan saannista on tarpeen huolehtia.

Kannattaa muistaa, että liika suola tulee ennen kaikkea piilosuolana valmisruokien mukana – ei siitä, että ripottelet puhtaista raaka-aineista valmistamaasi ruokaan suolaa mausteeksi. Sipsit, pakastepizzat ja valmismarinadit sisältävät suuria määriä suolaa, jonka rakenteesta ei ole tietoa. Siksi niiden käyttöä tulisi rajoittaa. Sen, mitä herkullista luonnonsuolaa valitset käyttää omassa keittiössäsi, voit valita monista hyvistä vaihtoehdoista!

Valitse laadukas, luonnollinen suola. Toisin kuin lähikaupassa, verkkokaupoissa suolaa saa monessa herkullisessa muodossa ja voit valita niistä oman suosikkisi. Houkutteleeko kestosuosikki ruususuola vai trendikäs huippukokkienkin ihailema kalaharin suola?

Himalajan kristallisuola eli ruususuola

Rakkaalla suolalla on monta nimeä: ruususuola, kristallisuola, intiaanisuola ja vuorisuola viittaavat kaikki samaan tuotteeseen eli väriltään kauniin vaaleanpunaiseen suolaan. Nimensä mukaisesti kristallisuola kerätään yleensä Himalajan alueelta. Se on käsittelemätöntä, kallioperästä louhittua luonnonsuolaa eli sitä ei puhdisteta tuotannossa. Kristallisuola sisältää paljon hivenaineita ja mineraaleja, joista sen kaunis värikin on peräisin.

Ruususuola sopii kaikkeen ruoanlaittoon ja ruoan koristeluun. Sitä saa helposti verkkokaupoista sekä suuri- että pienikiteisenä. Lue lisää ruususuolasta täältä.

Merisuola

Merisuola tuotetaan merestä haihduttamalla, kuten nimikin antaa ymmärtää. Merisuola on puhdistamaton luonnontuote ja se sisältää runsaasti mineraaleja. Merisuolan koostumus vaihtelee luonnollisesti sen mukaan, missä suola on tuotettu. Merisuolaa ostaessa kannattaa varmistua siitä, että tuote on puhdistamatonta eli siinä on tallessa kaikki luonnolliset mineraalit ja hivenaineet.

Kannattaa muistaa, että vaikka merisuolaa pidetään tavanomaista ruokasuolaa parempana vaihtoehtona elimistölle, voi sitäkin kuluttaa liikaa. Ihmisen elimistö tarvitsee suolaa riittävästi, mutta myös kärsii sen liiallisesta saannista.

Merisuolaa on saatavilla kotimaisista verkkokaupoista sekä suuri- että pienikiteisinä, joten se on helppo ottaa käyttöön. Verkkokaupoissa laadukkaiden tuotteiden valikoima on myös selvästi tavanomaisia ruokakauppoja parempi.

Fleur de sel eli suolankukka eli sormisuola

Suolankukka kerätään veden pinnalta käsin, pääasiassa Ranskan alueelta, mutta myös esimerkiksi Espanjasta. Termillä guerande-suola viitataan ranskalaiseen suolankukkaan.

Luonnonvoimat eli aurinko, tuuli ja meri muodostavat suola-altaiden pinnalle hiutalemaista merisuolaa, joka kerätään puisilla, haravamaisilla työvälineillä talteen. Tätä hienojakoista hiutaletta muodostuu suola-altaisiin vain kesäkuukausina. Suolankukka kuivataan auringossa eikä sitä käsitellä, joten se sisältää kaikki alkuperäiset mineraalit ja hivenaineet.

Suolankukka on käytössä useimmiten ruokien koristeluun ja viimeistelyyn. Sen erikoisuus on upea tuoksu ja kaunis ulkonäkö. Koska suolankukka on merisuola, se sisältää samat kivennäisaineet kuin tavallinen merisuolakin.

Kalaharin suola

Kalaharin suola on käsittelemätöntä ja auringossa kuivattua suolaa. Se kerätään nimensä mukaisesti Kalaharin autiomaan maanalaisesta suolaesiintymästä Etelä-Afrikasta. Kalaharin suola on voittanut useita palkintoja erinomaisen makunsa vuoksi ja sen käyttöä suosivat huippukokkien lisäksi huippuravinnosta kiinnostuneet urheilijat.

Kalaharin suola sisältää kymmeniä eri hivenaineita ja mineraaleja, jotka vaikuttavat suotuisasti hermoston ja verenkierron toimintaan. Se sopii käytettäväksi aivan tavallisen suolan tapaan.

Kalaharin suolassa ei ole lisäaineita, vaan se on puhdas ja käsittelemätön luonnontuote. Kalaharin suolaesiintymä sijaitsee kaukana asutuksesta, joten maaperä ja ympäristö ovat erittäin puhtaita.

Comments are closed.